Trump og Bolton var på kollisjonskurs på flere områder

Det har vært sterk uenighet mellom president Donald Trump og nå avgåtte sikkerhetsrådgiver John Bolton.
Det har vært sterk uenighet mellom president Donald Trump og nå avgåtte sikkerhetsrådgiver John Bolton. Foto: Evan Vucci / AP/NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

President Donald Trump og sikkerhetsrådgiver John Bolton var på kollisjonskurs i flere viktige politiske saker. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bolton er den tredje nasjonale sikkerhetsrådgiveren Trump sier farvel til. Presidenten begrunner avgjørelsen med at de to var sterkt uenige i mange saker

Mens Trump på flere vanskelige områder var på glid og interessert i å finne diplomatiske løsninger, framsto den gamle krigshauken Bolton som konsekvent, konfliktorientert og lite interessert i å inngå kompromisser.

Sentrale områder der de to var uenige var blant annet hvordan USA skulle forholde seg til Afghanistan, Nord-Korea, Iran og Venezuela.

I håndteringen av fredsprosessen i Afghanistan ble det nylig kjent at Trump hadde invitert Taliban-ledere til sitt feriested Camp David. De skulle de diskutere en løsning som kunne føre til at USA kunne trekke ut flere tusen av sine soldater fra landet. En slikt møte gikk på tvers av Boltons syn. Han støttet i sin tid helhjertet utplasseringen av soldater i Afghanistan.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ville bombe Iran

Også når det gjelder forholdet til Iran har Bolton vært klart mer konfliktorientert enn Trump. I et innlegg i The New York Times i 2015 skrev Bolton «To Stop Iran's Bomb, Bomb Iran». Kort etter at han tiltrådte som Trumps sikkerhetsrådgiver gikk USA vekk fra atomavtalen som var forhandlet fram under president Obama og det ble innført strenge sanksjoner.

Trump har i det siste sagt at han er åpen for dialog og at han støtter et fransk forslag om å endre Irans kredittgrenser. Han skal også ha sagt seg villig til å møte Irans president Hassan Rouhani uten at det er stilt vilkår på forhånd.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunn: Trump sparker John Bolton

Nord-Korea

Trump har omtalt Nord-Koreas leder Kim Jong-un i positive ordelag og utvekslet det han har omtalt som vakre brev med den totalitære lederen. Bolton har derimot en historie hvor han har vært tydelig kritisk og kjent for å stå for en hard linje.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han deltok på de to første møtene Trump hadde med Kim i Singapore og i Hanoi, men da Trump tok initiativ til tredje, ble Bolton observert i Mongolia.

– Ble irettesatt

Når det gjelder utfordringene med Venezuela har Bolton jobbet for å velte den sosialistiske presidenten Nicolás Maduro.

USA har i likhet med mange andre land erklært Maduro for å være en illegitim president og har gått ut med støtte til opposisjonsleder Juan Guaidó.

Men Maduro har vist seg vanskeligere å få vekk fra presidentstolen enn ventet, og Trump skal privat ha irettesatt Bolton for å selge inn hvor enkelt Guaidó kunne overta makten, ifølge meldinger i amerikanske medier.