Tusenvis av overlevende til Bahamas' hovedstad etter å ha mistet alt

Folk står i kø for å bli evakuert til Nassau etter orkanen Dorian. Bildet er fra Marsh Harbor på Abaco-øyene. Foto: Fernando Llano / AP / NTB scanpix
Folk står i kø for å bli evakuert til Nassau etter orkanen Dorian. Bildet er fra Marsh Harbor på Abaco-øyene. Foto: Fernando Llano / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tusenvis av mennesker som overlevde orkanen på Bahamas, er ankommet hovedstaden Nassau uten anelse om hvordan de skal bygge opp livene sine igjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er nå en drøy uke siden Bahamas ble truffet av en av de kraftigste Atlanterhavs-orkanene som noensinne har rammet land i moderne tid. Ødeleggelsene er massive, og tusenvis av hus ble smadret av den kraftige vinden.

Uværet rammet aller hardest på øyene Abaco og Grand Bahama, der minst 50 mennesker er bekreftet omkommet. Men mange er savnet, og dødstallet er ventet å stige kraftig etter hvert som redningsmannskap får gjennomsøkt de raserte boligområdene.

I Nassau er noen innkvartert på hoteller, andre i overfylte evakueringssentre, mens enkelte har fått husrom hos familie og venner.

Hjemløse

– Ingen fortjener å gå gjennom dette, sier Dimple Lightbourne (30), som mandag kom til Nassau sammen med sin mor, Carla Ferguson (51).

– Vi vet ikke hvor vi skal bo, vi vet ikke, sier Ferguson.

De har med seg en skipssekk og tre plastbokser, de fleste er fulle av klær som de fikk utdelt før de forlot det raserte hjemstedet Treasure Cay på Abaco-øyene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen anslår at opptil 10.000 mennesker bare fra Abaco-øyene vil trenge mat, vann og midlertidige boliger. Myndighetene vurderer å bygge opp store områder med telt og konteinere slik at folk får tak over hodet mens opprydningsarbeidet pågår.

Langsomt søk

De enorme haugene med bygningsrester etter orkanen gjør det vanskelig for dem som leter etter savnede. De kan ikke bruke gravemaskiner og andre tunge maskiner, noe som gjør letingen og identifiseringen til en langsom prosess.

Sadye Francis, leder for en frivillig organisasjon, sier at det er stadig flere som ikke får dekket sine behov.

– Det gjenstår fortsatt å avdekke sannheten om hvor alvorlig ødeleggelsene er på Abaco og Great Bahamas, sier hun.

Lightbourne, som nå befinner seg i Nassau, sier at hun ikke kunne komme seg fort nok vekk fra ødeleggelsene.

– Jeg vil ikke se Bahamas på en stund. Det er stressende. Jeg vil dra til USA. Dette er et nytt kapittel. Jeg har revet alle sidene ut. Bare gi meg en ny bok å fylle, sier hun.