Amerikanske delstater etterforsker Google

Illustrasjonsfoto
Illustrasjonsfoto Foto: Jeff Chiu / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Myndighetene i nesten alle USAs delstater har i samarbeid startet etterforskning for å finne ut om IT-giganten Google har brutt konkurranselovgivningen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi skal undersøke om Googles virksomhet har undergravd konkurransen i det frie markedet og skadet forbrukerne, sa Pennsylvanias regjeringsadvokat Josh Shapiro mandag.

Sammen med kolleger fra en rekke andre delstater presenterte han nyheten om etterforskningen. 48 delstater, hovedstadsområdet District of Columbia og Puerto Rico samarbeider om den. De eneste delstatene som ikke deltar, er California og Alabama.

Facebook-gransking

Google er ett av flere amerikanske IT-selskaper som har vokst seg ekstremt store og blitt svært dominerende i markedene hvor de opererer. Googles posisjon som søkemotor er blitt beskrevet nærmest som et monopol, og selskapet kontrollerer i tillegg en stor del av reklamemarkedet.

I forrige uke ble det kjent at amerikanske delstater vil samarbeide om en lignende gransking av Facebook.

– Vi skal bruke hvert eneste etterforskningsverktøy vi har til rådighet for å slå fast om Facebooks handlinger kan ha satt forbrukernes data i fare, forringet kvaliteten på forbrukernes valg eller økt prisene på reklame, sa Letitia James, regjeringsadvokat i delstaten New York.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Både James og Shapiro har på engelsk tittelen attorney general. En attorney general på delstatsnivå i USA har en funksjon som minner om en regjeringsadvokat eller justisminister i delstatsregjeringen. Vedkommende har ofte ansvar for deler av arbeidet til delstatens påtalemyndighet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Svekket omdømme

Også føderale amerikanske myndigheter har startet granskinger for å undersøke om store IT-selskaper misbruker sin markedsmakt og svekker den frie konkurransen.

Det amerikanske lovverket for å unngå og bryte opp monopoler ble i sin tid utviklet for å begrense dominansen til oljebaroner og jernbane-moguler på 1800-tallet.

Men de store internettselskapene fikk lenge operere i fred, delvis fordi de hadde godt omdømme og svært populære produkter. I tillegg har de brukt svært store summer på lobbyisme for å påvirke politikerne.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Situasjonen har imidlertid endret seg de siste årene, og det er økende bekymring knyttet til personvern, politisk påvirkning på sosiale medier og misbruk av markedsmakt. I europeiske land reagerer mange på at de amerikanske IT-gigantene ofte betaler svært lite skatt i landene hvor de opererer.

Ken Paxton, regjeringsadvokat i Texas, mener det er tegn som tyder på at Google har undergravd forbrukernes valgmuligheter, bremset innovasjon, krenket brukernes privatliv og fått kontroll over informasjonsflyten på internett.