BBC: Rohingya-landsbyer er blitt fjernet

Vakthold på grensen mellom Bangladesh og Myanmar.
Vakthold på grensen mellom Bangladesh og Myanmar. Foto: Mahmud Hossain Opu / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rohingya-landsbyer i Myanmar er revet ned og erstattet av politibygninger, regjeringsbygninger og interneringsleirer for flyktninger, melder BBC.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Under en befaring i regi av myndighetene i Myanmar observerte BBC fire steder der sikkerhetsanlegg er blitt bygget på steder der satellittbilder viser at det tidligere var rohingya-landsbyer.

Besøket fant sted i delstaten Rakhine, der myndighetene håndhever strenge restriksjoner. Hensikten var å vise omverdenen at Myanmar nå står klar til å ta imot rohingyaene som flyktet fra landet to år tidligere. BBC fikk ikke lov til å filme eller intervjue folk uten tillatelse fra politiet.

– Men vi var i stand til å se klare bevis for bevisst utslettelse av rohingya-samfunn, melder den britiske kringkasteren.

Det australske Strategic Policy Institute har analysert satellittbilder og anslår at minst 40 prosent av rohingya-landsbyene som ble ødelagt da hæren gjennomførte sin aksjon mot rohingya-befolkningen i 2017, i ettertid er blitt fullstendig fjernet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringsstyrker drev over 700.000 rohingyaer på flukt til Bangladesh siden august 2017 og meldingene har vært mange om at hæren har drept et stort antall muslimer. «Skoleeksempel på etnisk rensing», har FN kalt det.

Myanmarske myndigheter har avvist anklager om etnisk rensing og folkemord, og myndighetene avviser nå overfor BBC at de har bygget anlegg på steder der rohingya-landsbyer tidligere sto.

BBC har kontaktet regjeringens talsmann for å få en kommentar til funnene, men har ikke fått noe svar.