Svensk politi forklarer seg om skyting mot 20-åring med Downs

Katarina Söderberg viser fram et bilde av sønnen Eric Torell.
Katarina Söderberg viser fram et bilde av sønnen Eric Torell. Foto: Fredrik Sandberg/tt / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

To av de tre svenske politifolkene som skjøt og drepte 20 år gamle Eric Torell forklarer seg i retten i Stockholm mandag. Det gjør også Torells mor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet påberop seg nødvergerett og skjøt 25 skudd mot Torell 2. august i fjor. Tre av skuddene traff ham. Et skudd i ryggen var dødelig.

Torell hadde et lekevåpen i hånden. Han fikk det i gave da han var fem år gammel, sa moren Katarina Söderberg i retten.

Påtalemyndigheten mener politiet burde ha stanset skytingen da Torell snudde ryggen til dem. Ifølge moren gjorde Downs syndrom og en hjertefeil at han beveget seg svært klossete.

– Han gikk svært langsomt og beveget seg omtrent som treåring, sa hun.

– Han kunne verken løpe eller gå fort, sa hun, og la til hvor glad sønnen var i politi. Han kunne ikke forstå at noe kunne være farlig, forklarte hun.

Etter morens forklaring beskrev en 36 år gammel betjent redselen han følte.

– Skyter han nå, så er det slutt. Ja, da kan jeg dø, sa 36-åringen i retten. Han ser på Torell og hever våpenet og forklarer hvordan politiet begynte å skyte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det går så ekstremt raskt. Jeg ser han gjør en bevegelse med våpenet. Jeg hører det smeller. Det er tilstrekkelig for å vise at det er en livsfarlig situasjon, sa 36-åringen.

Han sa at han var overbevist om at patruljen ble beskutt. Han hevdet også at han aldri så Torell snu seg. Han sluttet å skyte da Torell falt i bakken.

Senere mandag skal den 31 år gamle politimannen som skjøt Torell i ryggen, forklare seg. 31-åringen er tiltalt for å ha forvoldt en annens død, alternativt for tjenestefeil.