Joe Biden leder stadig blant demokratene

Joe Biden leder fortsatt i kampen om å bli Donald Trumps utfordrer neste år. Foto: Robert F. Bukaty / AP / NTB scanpix
Joe Biden leder fortsatt i kampen om å bli Donald Trumps utfordrer neste år. Foto: Robert F. Bukaty / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere visepresident Joe Biden leder fortsatt kampen om å bli Demokratenes presidentkandidat, mens Bernie Sanders og Elizabeth Warren følger bak.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bidens ledelse blant demokratiske velgere har vært temmelig stabil lenge, mens han, Sanders og Warren peker seg stadig klarere ut som trekløveret som dominerer kampen.

Ifølge en meningsmåling for Washington Post og ABC har Biden støtte fra 29 prosent av demokratene, mens Sanders har 19 og Warren 18 prosent.

Målingen ble tatt opp i forrige uke, på et tidspunkt da Biden ble mer direkte angrepet for sin høye alder og sitt angivelig lave energinivå enn noensinne før.

Ikke nok energi

– Jeg bare mener at Biden er i ferd med å svekkes. Jeg tror ikke han har nok energi, og det ser man nesten hver dag. Men jeg elsker ham likevel, sa kongressrepresentanten Tim Ryan, en av kandidatene som ikke har tatt av.

Alder har vært et tema det ikke har vært mulig å komme utenom i kampen om hvem som skal kunne slå 73 år gamle Donald Trump.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Biden er 76 og har en lang historie med å forsnakke seg eller snakke før han tenker. Sanders ble 78 for noen dager siden, og Warren er 70.

Yngre generasjon

Mange av de andre demokratiske kandidatene som ikke har lyktes med å samle like mye støtte som de tre eldste, hører til en mye yngre generasjon.

Kamala Harris, som har 7 prosent på målingen, er 54, mens Pete Buttigieg, som har 4 prosent, er bare 37. Ryan, som bare har klart å samle støtte fra 1 prosent av demokratene, er 46 år gammel.

De yngre kandidatene har vært lite villige til å bruke aldersspørsmålet mot de eldre høyt respekterte kandidatene, ikke minst mot Biden, som alle er glad i, men som er blitt markert gråere i håret siden han forlot Det hvite hus.

Unge foretrekker den eldste

Ironisk nok er den mest populære kandidaten blant de yngste velgerne den eldste kandidaten, nemlig 78 år gamle Bernie Sanders. Han støttes av 26 prosent av dem som er mellom 18 og 49 år, mens Biden ligger like bak med 22 prosent.

58 prosent av de spurte sier det ikke gjør noen forskjell om den demokratiske kandidaten er over eller under 70, mens 40 prosent mener at en yngre kandidat ville gjøre det bedre mot Trump.