Tåregass mot demonstranter i Hongkong

Opprørspolitiet i Hongkong sjekker all bagasje før folk fikk gå inn på offentlig transportknutepunkter lørdag og gjorde sitt for å minimere risiko for nytt transportkaos. Foto: Vincent Yu / AP / NTB scanpix
Opprørspolitiet i Hongkong sjekker all bagasje før folk fikk gå inn på offentlig transportknutepunkter lørdag og gjorde sitt for å minimere risiko for nytt transportkaos. Foto: Vincent Yu / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Demonstranter i Hongkong marsjerte forbi USAs konsulat søndag med krav om amerikansk støtte til demokratikampen. Senere oppsto nye sammenstøt med politiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tusener av demonstranter inntok søndag viktige veier gjennom den sentrale delen av storbyen og forbi det amerikanske konsulatet.

Ved konsulatet overleverte demonstrantene et krav om at USA må innføre en lov som straffer tjenestemenn som undertrykker demokratiet og menneskerettighetene i Hongkong.

Marsjen forløp i første omgang fredelig, men senere kom det til sammenstøt med politiet flere steder.

Noen satte opp barrikader med noen få hundre meters mellomrom i et forsøk på å hindre politiet som kom etter dem. Andre malte graffiti og slagord på gater og fortau og knuste vinduer, trafikklys og sikkerhetskameraer.

Tidligere søndag ble flere demonstranter pågrepet på ulike T-banestasjoner etter at demonstranter hadde satt fyr på en inngang til en av stasjonene i byens finansdistrikt.

Politiet brukte tåregass mot demonstranter i handlestrøket Causeway Bay. For tredje kvelden på rad var det også sammenstøt ved Mong Kok politistasjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Demonstrasjonene startet i juni som en protest mot Hongkong-myndighetenes plan om å innføre en lov som åpnet for utlevering av den delvis selvstyrte regionen til fastlands-Kina. Tidligere denne måneden trakk Hongkongs leder Carrie Lam forslaget.

Etter hvert har demonstrantene satt fram fire andre krav som omtales som ufravikelige: Lam må gå av, politivold må granskes, pågrepne demonstranter må løslates, og befolkningen må få større demokratisk frihet.