Strid blant meteorologer om Trumps Alabama-påstand

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kritikken strømmer mot USAs Hav- og atmosfæreadministrasjon (NOAA) for å ha forsvart president Donald Trumps påstand om at orkanen Dorian truet Alabama.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Både tidligere NOAA-ledere og en leder for meteorologenes fagforening er rasende og sier at forsvaret av Trump kan true troverdigheten til den amerikanske organisasjonen for værforskning.

Bakgrunnen for striden er at Trump advarte ikke bare Florida, Georgia og Carolina-statene mot monsterorkanen Dorian, men også Alabama, som ligger langt vest for Dorians antatte kurs. Han sa at Alabama trolig ville rammes hardt.

Alabama var aldri inkludert i værvarslingen National Weather Services værmeldinger, som gikk ut på at orkanen ville dreie nordover og følge østkysten oppover.

Etter Trumps advarsel gikk National Weather Service ut og gjorde det klart at Alabama overhodet ikke var i faresonen, og at folk i delstaten ikke hadde noe å frykte.

Men selv da National Weather Service avsannet Trumps advarsel, ville ikke Trump gi seg. Han viste til og med fram et manipulert kart som viste at Dorian kunne ramme Alabama.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere ledere av NOAA under både George W. Bush og Barack Obama raser mot NOAAs tweet som forsvarer Trump.

– Å omskrive historien for å tilfredsstille noens ego gjør NOAA mindre, sier Elbert Friday, som i sin tid ble utnevnt av republikanerne til å lede National Weather Service. Han la til at han frykter at vitenskapen har begynt å bli styrt av politikken i stedet for vitenskap og fakta.

Også lederen for fagforeningen ved National Weather Service protesterer mot ledelsen i NOAA.

– La meg gjøre det klart at de hardtarbeidende ansatte i NWS ikke hadde noe å gjøre med den avskyelige tweeten som ble sendt ut av NOAAs ledelse, sier Dan Sobien, som er president i fagforeningen.