Protester mot utestenging av opposisjonen preger russisk lokalvalg

Olga Mislik er medlem av den lille grasrotgruppen Bessrotsjka. Men aktivistene som i sommer har krevd at opposisjonens kandidater må få delta i valget, ser ikke ut til å vinne fram med sitt krav. Foto: Aleksej Abanin via AP / NTB scanpix
Olga Mislik er medlem av den lille grasrotgruppen Bessrotsjka. Men aktivistene som i sommer har krevd at opposisjonens kandidater må få delta i valget, ser ikke ut til å vinne fram med sitt krav. Foto: Aleksej Abanin via AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Innspurten til søndagens lokalvalg i Moskva har vært preget av protester mot at opposisjonspolitikere er utestengt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sjelden har et lokalvalg i den russiske hovedstaden fått større oppmerksomhet fra utlandet som denne gangen.

– Dette valget har blitt viktig, sier Martin Kragh, som leder det svenske utenrikspolitiske instituttets Russland- og Eurasia-program.

Fredag, to dager før lokalvalget, brøt en maskert mann seg inn hos Ella Pamfilova, som leder landets valgkommisjon. Hun fikk gjentatte støt med en strømpistol. Deretter flyktet han fra stedet, het det i en uttalelse fra innenriksdepartementet.

Hendelsen fant sted etter at valgkommisjonen i juli besluttet å utestenge rundt 50 opposisjonspolitikere fra valget. De har ingen formell tilknytning til noe parti, uttalte kommisjonen. Valgmyndighetene henviste blant annet til administrative feil i søknadene og til forfalskede underskrifter. Kandidatene har på sin side sagt at myndighetens forklaring er politisk motivert.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mindretall

Protestene vokste i omfang da opposisjonsleder Aleksej Navalnyj varslet demonstrasjoner. Flere ganger deltok rundt 50.000 mennesker i demonstrasjonene, ifølge AFP. Så mange har ikke samlet seg til demonstrasjon i Russland på minst åtte år.

– Dette viser at det finnes mennesker i de russiske storbyene, først og fremst unge, som ønsker politisk endring, sier Kragh.

Han legger til at demonstrantene er ganske få, sammenlignet med befolkningen som helhet.

– Det er ingen større tendens til at flertallet av folket deltar, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktivister

Grasrotbevegelsen «Bessrotsjka», eller «Protest uten ende», dukket første gang opp for et års tid siden i forbindelse med protester mot landets pensjonsreform. I kjølvannet av sommerens protestaksjoner har den lederløse gruppen begynt å gjøre seg bemerket igjen.

Det skal dreie seg om 50–100 aktive medlemmer. Gruppen følges av noen tusener mennesker i sosiale medier.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hver uke organiserer gruppen små demonstrasjoner. Kjernebudskapet er at jevnlige og fredelige gatedemonstrasjoner er den eneste metoden som kan føre til politisk endring.

Splittet

Demonstrantene i Moskva har ikke klart å få gjennomslag for sitt krav. Flere rettslige prosesser pågår mot pågrepne demonstranter. Men Navalnyj har tro på at protestene virker.

– Jeg er ikke i tvil om at denne protestbølgen vil fortsette å vokse, til tross for regimets iherdige forsøk på å skremme og terrorisere oss, og til tross for at folk blir utsatt for vilkårlige pågripelser, sa Navalnyj til Reuters i forrige uke.

Organisasjonen Global Voices mener protestbevegelsen ser ut til å være splittet i forkant av valget. Den viser til at noen opposisjonsledere oppfordrer til boikott av valget, mens andre oppfordrer velgere til å stemme på kandidater som de mener er minst korrupt.

– Det kan på ingen måte utgjøre noen alvorlig politisk trussel, sier Kragh.

– Sergej Sobjanin, som er lojal og håndplukket av president Vladimir Putin, kommer trolig til å fortsette som ordfører, og byforsamlingen kommer fortsatt til å være fylt opp av representanter for den etablerte makten, sier han.