Indisk månelandingsfartøy uten kontakt

Animert grafikk på skjerm viser Chandrayaan-2 sin landingsmodul i mediesenteret til den indiske forskningsorganisasjonen i Bangalore fredag. Nå har de mistet kontakt. Foto: Aijaz Rahi / AP / NTB scanpix
Animert grafikk på skjerm viser Chandrayaan-2 sin landingsmodul i mediesenteret til den indiske forskningsorganisasjonen i Bangalore fredag. Nå har de mistet kontakt. Foto: Aijaz Rahi / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

India mistet fredag kontakten med månelandingsfartøyet Vikram rett før det skulle lande på månens overflate.

Fortsatt er det uklart hva som har skjedd, men etter alt å dømme var forsøket på en månelanding mislykket.

Det indiske kontrollsenteret i Bangalore mistet kommunikasjonsforbindelsen med landingsfartøyet Vikram fredag kveld, bare minutter før landingen skulle finne sted. Nedstigningen gikk som planlagt inntil landingsfartøyet Vikram var 2,1 kilometer fra overflaten.

– Vi mistet kommunikasjonen fra landingsfartøy til bakkestasjonen. Informasjonen blir analysert, sier Kailasavadivoo Sivan, leder for den indiske romfartsorganisasjonen ISRO.

Men han understreker at forsøkene på å gjenoppta kommunikasjonen vil fortsette i 14 dager til

Modi er optimist

Tidlig lørdag ba statsminister Narendra Modi forskerne bak oppdraget, som kalles Chandrayaan-2, om å være optimistiske.

– Dere var nær. Fortsett, og se framover, sa Modi i en fjernsynssendt tale til nasjonen.

Modi sier det er lærdom å hente fra forsøket, og han kaller Chandrayaan-2 en milepæl.

– Jeg er overbevist om at vi har det beste foran oss når det gjelder Indias romprogram. Det er nye grenser som skal utforskes, og nye steder å dra til, sa han i det som kunne høres ut som en Star Trek-referanse.

Søk etter vann

Vikram-landeren ble skutt opp fra Satish Dhawan-romsenteret på den indiske øya Sriharikota 22. juli.

Planen var å lande på månen og sette ut en såkalt rover, et ubemannet motorisert kjøretøy kalt Pragyan, på måneoverflaten. Denne skulle søke etter tegn på vann og analysere overflaten i 14 dager, nær månens sørlige pol.

En vellykket landing ville ha gjort India til det fjerde landet i verden som plasserer et fartøy på månen, og tredje nasjon som utplasserer et robotisert kjøretøy der. Tidligere i år forsøkte Israel å lande romfartøyet Beresheet på månen, men det ubemannede fartøyets motor sviktet, og det krasjlandet.

USA, Sovjetunionen og Kina har gjennomført kontrollerte landinger på månen. Kun USA har sendt mennesker dit.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært