Derfor nekter så mange kinesere å flytte

Myndighetene hater dem, mens den jevne kineser ser på dem som lokale helter. Sta huseiere i Kina har blitt så vanlig at de har fått et eget navn.

Synet er ikke så uvanlig i Kina. Et hus eller de smale restene av en bygård som stikker opp midt i veien eller byggeplassen.

Fenomenet skjer såpass ofte at det har fått sitt eget navn. Dingzihu, spikerhus, oppkalt etter en tverr spiker som nekter å la seg slå inn med hammer.

Men i Kina skyldes disse spikrene høyst menneskelige forhold: Sta huseiere som ikke vil bøye seg for myndighetenes krav om å flytte. Resultatet er ofte hus som står midt på parkeringsplassen eller motorveien - der den sta beboeren forsøker å bite seg fast, mens myndigheter kutter strøm og vann og river rundt leiligheten i et forsøk på å presse stabeisen ut.

– Slike hus har fanget oppmerksomheten til mange kinesere fordi de representerer en slags Davids kamp mot Goliat, forklarer professor Steve Hess ved Transylvania University i Kentucky til nettstedet Vice.com.

Han har studert fenomenet gjennom en årrekke og har også skrevet en artikkel om spikerhus og rettigheter knyttet til eiendom i Kina.

Les også: Kaster seg mot biler for å få penger – avsløres av kamera

Ifølge Hess begynte fenomenet først å dukke opp rundt midten av nittitallet.

– I 1994 ble det innført en skatteendring som var mer fordelaktig for nasjonale myndigheter enn for de lokale. For å kompensere for det økonomiske tapet, begynte flere regionale embetsmenn å selge land og eiendommer til utbyggere, forteller Hess.

Fordi lokale myndigheter ikke behøvde å betale markedspris til beboere som måtte tvangsflyttes, men kunne sikre seg lukrative eiendommer for en billig penge, begynte de å tjene store penger på denne type salg.

Men etter hvert som tiden gikk, har flere og flere kinesere blitt oppmerksomme på denne type svindel. Derfor har også mange kinesere nektet å rikke på seg før de får en kompensasjon de mener er høy nok. Resultatet er ofte at utbyggere begynner å rive og bygge rundt, i en form for utmattelsesteknikk de håper skal få sta beboere til å flytte.

Slike beboere blir av myndighetene sett på som fiender av staten. Men mange kinesere regner de for å være lokale helter.

– For mange kinesere har slike spikerhus-protester stor appell, på grunn av den gjengse oppfatningen om at lokale styresmakter er korrupte og samarbeider med utbyggerne, forteller Hess.

I videokavalkaden øverst kan du se flere eksempler.

Les også: Møt kineseren som nekter å flytte på seg

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært