Undersjøisk observatorium forsvunnet i Tyskland

Et undersjøisk forskningsobservatorium som sto i ei bukt utenfor Kiel på den nordtyske kysten, er sporløst forsvunnet.

Onsdag ble et andre og hittil siste resultatløse søk etter det 800 kilo tunge observatoriet foretatt, opplyser forskningsinstituttet Geomar Helmholtz-Zentrum für Ozeanforschung. Institusjonen vurderer nå å be den tyske marinen om hjelp.

Observatoriet har en verdi på rundt 3 millioner kroner.

- Dataene som det inneholder, er så å si uvurderlig, sier Geomars prosjektleder Hermann Bange.

Dykkere fra universitetet i Kiel har bare funnet rester av en tynnslitt kabel som holdt observatoriet på plass 22 meter under overflaten i Eckernförde-bukta, om lag 20 kilometer nordvest for Kiel. Politiet har igangsatt etterforskning.

Observatoriet var plassert i beskyttet farvann der det er forbudt for skip å ferdes. Dermed er det usannsynlig at observatoriet kan ha blitt fanget opp av en tråler. Plasseringen gjør det også usannsynlig at det kan ha blitt stjålet, mener Geomar.

Geomar utelukker også at observatoriet kan ha blitt tatt av strømninger eller blitt flyttet på av et stort dyr, på grunn av observatoriets vekt og den tunge kabelen som holdt det på plass.

Forskerne brukte det til å samle inn informasjon om endringer i sjøen. Signalene stanset 21. august.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært