Erdogan truer Europa med syriske flyktninger

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan spisset budskapet og la press på Europa for å få hjelp til å håndtere flyktningbyrden da han holdt en tale til partifeller torsdag. Foto: AP / NTB scanpix
Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan spisset budskapet og la press på Europa for å få hjelp til å håndtere flyktningbyrden da han holdt en tale til partifeller torsdag. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan truer med å «åpne portene» for syriske flyktninger til Europa hvis Europa ikke hjelper med å innføre buffersone i Syria.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyrkia «har ikke fått den nødvendige støtten fra verdenssamfunnet, spesielt Europa» i arbeidet med avhjelpe den syriske flyktningbyrden, uttalte Erdogan på et partimøte i Ankara torsdag.

Tyrkia kan ikke håndtere denne byrden på egen hånd, la han til.

– Vi vil måtte åpne portene, sa Erdogan til partifellene.

Tyrkia ønsker å få på plass en såkalt trygg sone på den syriske siden av grensen mot Tyrkia innen utgangen av måneden, opplyste presidenten på torsdagens møte. Han viste til det han kaller «en trussel om millioner av nye flyktninger» fra Idlib-provinsen i Syria. Tyrkia ber om internasjonal hjelp og støtte til å få på plass buffersonen.

Aktuelt: Erdogan antyder at Tyrkia ønsker seg atomvåpen

Den tyrkiske regjeringens mål er å kunne gjenbosette «minst 1 million» syriske flyktninger i sikkerhetssonen, opplyste Erdogan torsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge FN har over 570.000 personer flyktet fra Idlib, som grenser til Tyrkia, siden det syriske regimet i april, med støtte fra Russland, startet sin offensiv mot opprørerne som kontrollerer regionen.

Tyrkia er fra før blant landene som har tatt imot flest flyktninger i verden. Over 4 millioner flyktninger er i Tyrkia. Over 3,6 millioner av dem har flyktet fra krigen i Syria.

Tyrkia samarbeider med USA for å etablere en buffersone i Nord-Syria. Hensikten er å bremse flyktningstrømmen inn i Tyrkia, og å holde amerikansk-støttede kurdiske styrker unna den tyrkiske grensen.

Aktuelt: Tyrkia med F-35-advarsel til Norge