70.000 trenger umiddelbar hjelp etter orkanen på Bahamas

Sissel Mosvold på Bahamas klemmer en frivillig som hjalp til med å evakuere moren hennes fra hennes flomrammede hjem i utkanten av byen Freeport.
Sissel Mosvold på Bahamas klemmer en frivillig som hjalp til med å evakuere moren hennes fra hennes flomrammede hjem i utkanten av byen Freeport. Foto: Ramon Espinosa / AP

På Bahamas trenger 70.000 mennesker umiddelbar hjelp etter orkanen Dorian, ifølge FN. Uværet er torsdag i ferd med å treffe kysten sørøst i USA.

Nesten hundre tusen husstander mistet strømmen idet vinden økte og regnet høljet ned langs kysten av de amerikanske delstatene North Carolina og South Carolina. Flere hundre tusen mennesker i USAS har fått ordre om å evakuere på grunn av orkanen.

Uværet har igjen samlet styrke og var torsdag en orkan i kategori 3. Den beveget seg oppover langs østkysten etter å ha passert utenfor kysten av Florida.

Mens innbyggerne i delstaten puster lettet ut, pågår arbeidet med å få oversikt over de massive ødeleggelsene på Bahamas.

– Om lag 70.000 mennesker trenger livreddende hjelp umiddelbart, sa FNs nødhjelpssjef Mark Lowcock i en uttalelse sent onsdag kveld norsk tid.

– Fullstendig ødeleggelse

Lowcock beskrev situasjonen på de hardt rammede øyene Abaco og Grand Bahama. Her er store bebygde områder lagt i ruiner, og innbyggerne trenger drikkevann, mat, medisiner og tak over hodet.

Så langt er 20 mennesker bekreftet omkommet på Bahamas. Folk bruker båter og vannscootere for å redde orkanofre på Grand Bahama.

Flyfoto viser ødeleggelsene fra orkanen Dorian ved Marsh Harbour på Great Abaco, den største av Abaco-øyene på Bahamas. Foto: Al Diaz / Miami Herald / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Flyfoto viser ødeleggelsene fra orkanen Dorian ved Marsh Harbour på Great Abaco, den største av Abaco-øyene på Bahamas. Foto: Al Diaz / Miami Herald / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

– Det er fullstendig ødeleggelse. Det er tilintetgjørelse. Apokalyptisk. Det handler ikke om å bygge opp igjen noe som var der. Vi må starte fra grunnen av, sa Lia Head-Rigby, som bistår en lokal hjelpeorganisasjon, etter å ha besøkt Abaco-øyene tidligere denne uka.

Da Dorian traff Bahamas, var orkanen en av de kraftigste som har truffet land i denne delen av verden noensinne. Det ble målt vedvarende vindstyrker på 83 meter per sekund.

Uværet svekket seg etter å ha rasert Bahamas – men ble deretter kraftigere igjen på vei over havet i retning USA.

– Har aldri skjedd før

De omfattende ødeleggelsene i Bahamas skyldes ikke bare at orkanen var ekstremt kraftig, men også at den ble liggende over øystaten unormalt lenge.

I 28 timer mandag og tirsdag beveget værsystemet seg i 1,6 kilometer i timen eller saktere.

– Dette har aldri skjedd før, sier meteorologen Jeff Masters fra den amerikanske værvarslingstjenesten Weather Underground. Aldri tidligere er det registrert Atlanterhavs-orkaner i kategori 5 som har ligget stille like lenge.

Store nedbørsmengder rammet Bahamas mens uværet knapt beveget seg. I tillegg førte orkanen til stormflo på opptil 4,5 meter over normalt tidevannsnivå, ifølge National Hurrican Centre i USA.

Video: Ifølge meteorologer har dette har aldri skjedd før (saken fortsetter under)

Knyttes til klimaendringene

Forsker Jim Kossin i den amerikanske forskningsetaten NOAA mener Dorians utvikling er i tråd med det man forventer etter hvert som temperaturen på jorda stiger.

Kossin viser til teorien om at den globale oppvarmingen bremser kraftige luftstrømmer høyt oppe i atmosfæren. Uvanlig rolige forhold i disse luftlagene bidro til at Dorian lå så lenge stille.

Orkanene Florence og Harvey, som rammet USA i 2018 og 2017, beveget seg også unormalt sakte.

Stigende temperaturer i havet fører trolig også til at de kraftigste orkanene blir enda kraftigere. I tillegg kan stormfloene under denne typen uvær føre til større skader enn tidligere siden havnivået er i ferd med å stige.

Store ødeleggelser i Marsh Harbor på øya Abaco i Bahamas etter orkanen Dorian. Foto: Gonzalo Gaudenzi / AP
Store ødeleggelser i Marsh Harbor på øya Abaco i Bahamas etter orkanen Dorian. Foto: Gonzalo Gaudenzi / AP

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært