EU lanserer antiterror-register

Eurojust lanserer et nytt register i kampen mot terror. Målet er bedre samordning mellom medlemslandene og styrking av borgernes sikkerhet.

Registeret ble opprettet ved månedsskiftet og sentraliserer viktige opplysninger som kan brukes til å samordne innsats og finne koblinger i saker mot terrormistenkte, opplyser Eurojust under lanseringen torsdag. Byrået er EUs organ for samarbeid mellom påtalemyndigheter.

Hensikten er å bidra til mer aktiv koordinering og med å identifisere mistenkte personer og nettverk som kan operere på tvers av landegrenser.

– Det internasjonale og multilaterale aspektet ved kampen mot terror og viktigheten av å dele informasjon er gjort tydelig i det økende antallet saker Eurojust er informert om, heter det i en pressemelding.

– Nå som terrorister i økende grad opererer i nettverk på tvers av grensene, må EU gjøre det samme. Å ha riktig informasjon tilgjengelig er avgjørende i kampen mot terror og vil styrke sikkerheten og rettsarbeidet i EU, sa Eurojust-sjef Ladislav Hamran under lanseringen.

Frédéric Baab, som var blant initiativtakerne til registeret, sier det er viktig å unngå at det finnes blindsoner. Han sier det nye registeret gir Eurojust «det operasjonelle verktøyet vi trenger for å styrke samordningen av etterforskningen i terrorsaker».

Et knippe EU-land gikk sammen om å opprette registeret etter terrorangrepene i Paris i november 2015, der det raskt ble avdekket forgreninger på tvers av Frankrikes grenser.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært