EU lanserer antiterror-register

Artikkelen fortsetter under annonsen

Eurojust lanserer et nytt register i kampen mot terror. Målet er bedre samordning mellom medlemslandene og styrking av borgernes sikkerhet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Registeret ble opprettet ved månedsskiftet og sentraliserer viktige opplysninger som kan brukes til å samordne innsats og finne koblinger i saker mot terrormistenkte, opplyser Eurojust under lanseringen torsdag. Byrået er EUs organ for samarbeid mellom påtalemyndigheter.

Hensikten er å bidra til mer aktiv koordinering og med å identifisere mistenkte personer og nettverk som kan operere på tvers av landegrenser.

– Det internasjonale og multilaterale aspektet ved kampen mot terror og viktigheten av å dele informasjon er gjort tydelig i det økende antallet saker Eurojust er informert om, heter det i en pressemelding.

– Nå som terrorister i økende grad opererer i nettverk på tvers av grensene, må EU gjøre det samme. Å ha riktig informasjon tilgjengelig er avgjørende i kampen mot terror og vil styrke sikkerheten og rettsarbeidet i EU, sa Eurojust-sjef Ladislav Hamran under lanseringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Frédéric Baab, som var blant initiativtakerne til registeret, sier det er viktig å unngå at det finnes blindsoner. Han sier det nye registeret gir Eurojust «det operasjonelle verktøyet vi trenger for å styrke samordningen av etterforskningen i terrorsaker».

Et knippe EU-land gikk sammen om å opprette registeret etter terrorangrepene i Paris i november 2015, der det raskt ble avdekket forgreninger på tvers av Frankrikes grenser.