Iran løslater sju besetningsmedlemmer fra britisk tankskip

En speedbåt fra den iranske Revolusjonsgarden fotografert utenfor den iranske havnebyen Bandar Abbas. I bakgrunnen er Stena Impero, som ble tatt i arrest i juli. Arkivfoto: Mizan News Agency via AP / NTB scanpix
En speedbåt fra den iranske Revolusjonsgarden fotografert utenfor den iranske havnebyen Bandar Abbas. I bakgrunnen er Stena Impero, som ble tatt i arrest i juli. Arkivfoto: Mizan News Agency via AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Sju av besetningsmedlemmene på det svenskeide, britiskregistrerte tankskipet som ble tatt i arrest av Iran i sommer, skal slippes fri.

Det bekrefter rederiet Stena Bulk overfor Sveriges Radio onsdag formiddag. Kort tid tidligere meldte statlige medier i Iran om løslatelsene.

– Det kreves 15 personer for å håndtere fartøyet, og nå kommer 7 av 23 til å bli løslatt, sier administrerende direktør Erik Hånell i Stena Bulk.

Stena Impero eies av det svenske rederiet og seiler med britisk flagg. Skipet ble tatt i arrest i Hormuzstredet i juli.

Det iranske utenriksdepartementet opplyste til statlig TV onsdag at de sju besetningsmedlemmene er løslatt av humanitære grunner, og at de snart skal forlate Iran, melder Reuters.

Britiske myndigheter mener iranerne tok arrest i skipet som hevn for at den britiske marinen tok arrest i det iranske tankskipet Grace 1 utenfor Gibraltar. Iran har kommet med motstridende uttalelser om hendelsen.

Grace 1, som har 2,1 millioner fat olje om bord, ble tatt i arrest den 4. juli. Årsaken ble oppgitt å være mistanke om at skipet var på vei til Syria, noe som ville ha vært et brudd på EUs sanksjoner. Irans myndigheter har på sin side opplyst at skipet var i internasjonalt farvann gjennom Gibraltarstredet og at britiske myndigheter derfor ikke hadde lov til å stoppe det.

I august opphevet Gibraltar arresten av skipet, og det har siden vært spekulert på om Iran ville frigi Stena Impero.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært