ESA måtte gjøre unnamanøver i verdensrommet

En romsonde fra europeiske ESA måtte endre kurs etter at amerikanske SpaceX nektet å flytte en av sine satellitter.

Kilder i European Space Agency (ESA) sa tirsdag at manøveren ikke skapte problemer for deres Aeolus-satellitt. Den ble skutt opp i august 2018 for å kartlegge vindforhold på jorda og bidra til bedre værvarsling.

Hendelsen viser at det er behov for økt koordinering mellom satellittoperatørene etter hvert som det blir stadig flere satellitter i jordbane, mener Klaus Merz i ESA.

Ifølge romorganisasjonen ble de for en stund siden varslet av det amerikanske forsvarsdepartementet om mulig kollisjonsfare mellom Aeolus og satellitten Starlink 44. ESA tok kontakt med SpaceX, men fikk til svar at det ikke var planlagt noen manøver for den amerikanskeide satellitten før de to kom til å passere tett forbi hverandre.

ESA fryktet imidlertid en kollisjon, og valgte mandag å løfte Aeolus opp i en høyere bane.

– Det var ikke noen tegn til at Starlink-satellitten ikke kunne manøvrere, sier Merz. Ifølge ham var oddsen for en kollisjon bare en til tusen, men ESA ville ikke ta sjansen.

Et sammenstøt ville ha spredt tusenvis av vrakdeler over et enormt område, noe som ville ha økt risikoen for ytterligere kollisjoner kraftig.

SpaceX har så langt ikke kommentert saken, og det er ikke kjent hvorfor selskapet ikke ville flytte sin Starlink-satellitt. Den ble skutt opp i mai, og skal være ledd et planlagt nettverk av tusenvis av satellitter som SpaceX skal sette i bane for å gi global internettdekning.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden