Titusener mottar fortsatt «nazi-pensjon»

Artikkelen fortsetter under annonsen

Drøyt 63.000 mennesker i Tyskland og ellers i verden mottar fortsatt tilleggspensjon for skader de eller deres nærmeste fikk i tjeneste for Nazi-Tyskland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Brorparten av mottakerne befinner seg ikke overraskende i Tyskland, der 61.225 personer i gjennomsnitt mottar 1.562 euro i måneden, skriver den belgiske avisen De Morgen. Tallene er frigitt av statssekretær Kerstin Griese i det tyske arbeids- og sosialdepartementet etter en utspørring i den tyske Forbundsdagen.

Også i Belgia er det 17 personer som mottar tysk krigspensjon, skriver avisen, samtidig som belgierne i disse dager feirer at det er 75 år siden amerikanske soldater begynte frigjøringen av landet. Avisen HLN skriver at belgiere som måtte utføre tvangsarbeid for okkupasjonsmakten, mottar langt mer beskjedne 50 euro i måneden i erstatning.

Utenfor Tyskland er det Polen og USA som har flest mottakere av denne krigspensjonen, henholdsvis 538 og 241 personer. Mange av dem som i dag mottar disse pengene, er enker, foreldreløse eller andre slektninger av folk som tjenestegjorde for Nazi-Tyskland. Pensjonen utbetales av den tyske staten i tråd med loven om forsørging av krigsofre.

I Belgia ble den tyske krigspensjonen første gang omtalt for tre år siden. Tysklands daværende ambassadør til landet forsikret at det ikke ble utbetalt penger til personer som har begått forbrytelser mot menneskeheten.