FN-rapport: Vestlige land kan være medskyldige i krigsforbrytelser

Den saudi-ledede koalisjonen bruker utsulting av sivile som krigstaktikk, og land som bistår koalisjonen, er medskyldig, mener FN-eksperter. Foto: AP / NTB scanpix
Den saudi-ledede koalisjonen bruker utsulting av sivile som krigstaktikk, og land som bistår koalisjonen, er medskyldig, mener FN-eksperter. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

USA, Storbritannia og Frankrike kan være medskyldige i krigsforbrytelser i Jemen ved å bistå den saudiledede koalisjonen med våpen og etterretning, ifølge FN.

De tre landene kan bli holdt ansvarlig ved å gi etterretningsopplysninger, våpen og logistisk støtte til Saudi-Arabias koalisjon, som bruker utsulting av sivile som krigstaktikk, advarer FN-eksperter. De peker også på Iran som står på motsatt side i konflikten, og oppfordrer alle til å avstå fra å forsyne noen av partene med våpen.

FN-ekspertenes andre rapport om Jemen-krigen blir presentert i FNs menneskerettighetsråd senere denne måneden, men funnene i rapporten ble kunngjort tirsdag. Der beskriver ekspertene i detalj hvordan luftangrep, bombing, snikskyttere og landminer har terrorisert sivile mange steder i landet.

Ekspertene viser også til forbrytelser begått av alle parter i konflikten, blant dem utenomrettslige henrettelser, tortur, rekruttering av barnesoldater, voldtekt og andre former for seksualisert vold.

– Uholdbar situasjon

– Verdenssamfunnet må slutte med å snu ryggen til disse forbrytelsene og den uholdbare humanitære situasjonen, sier Kamel Jendoubi, som leder FNs ekspertgruppe.

Jemens regjering og den saudiarabisk-ledede koalisjonen som gikk inn i konflikten i 2015 for å støtte regjeringen mot de Iran-vennlige Houthi-opprørerne, har nektet å samarbeide med ekspertene. Ekspertene har basert sine funn på over 600 intervjuer med ofre og øyenvitner, samt på åpent kildemateriale og annen dokumentasjon.

Enkeltpersoner

I rapporten har også FN-granskerne identifisert enkeltpersoner En konfidensiell liste med navn er overrakt FNs menneskerettssjef Michelle Bachelet. Hvis funnene kan bli bekreftet av en uavhengig domstol, kan mange av forbrytelsene som er identifisert, «resultere i at individer blir stilt til ansvar for krigsforbrytelser», uttaler ekspertene.

Titusener av mennesker er drept i krigshandlinger i Jemen siden 2015. FN har kalt konflikten den verste humanitære krisen i verden.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært