Ocean Viking setter kursen for Libya igjen

Hjelpearbeidere fra Leger Uten Grenser (MSF) og SOS Méditerranée om bord i det norske skipet Ocean Viking reddet i forrige måned 356 mennesker fra havsnød i Middelhavet. Nå har skipet satt kurs for kysten av Libya igjen.
Hjelpearbeidere fra Leger Uten Grenser (MSF) og SOS Méditerranée om bord i det norske skipet Ocean Viking reddet i forrige måned 356 mennesker fra havsnød i Middelhavet. Nå har skipet satt kurs for kysten av Libya igjen. Foto: Hannah Wallace Bowman / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det norske redningsfartøyet Ocean Viking setter kursen for kysten av Libya igjen, for å redde mennesker i havsnød.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ocean Viking har nettopp forlatt Marseille, klare til å gjenoppta livreddende operasjoner til havs, melder Leger Uten Grenser (MSF) på Twitter.

Det norske redningsfartøyet blir drevet av MSF og organisasjonen SOS Méditerranée. I forrige måned reddet de 356 personer, blant dem over 100 mindreårige, fra synkende båter utenfor kysten av Libya.

Italia og Malta nektet skipet å legge til kai, men etter to uker fikk de 356 om bord slippe i land på Malta. Det skjedde etter at seks andre EU-land hadde sagt seg villige til å behandle asylsøknadene deres.

Sterkt kritisk

Ocean Viking har nå byttet mannskap og setter kursen mot Libya igjen.

– Skipet setter kurs for det sentrale Middelhavet, der mennesker på flukt fra Libya fortsetter å drukne i sin søken etter trygghet, tvitrer MSF.

Justis- og innvandringsminister Jøran Kallmyr (Frp) er sterkt kritisk til redningsoperasjonene og mener at redningsfartøyene med sitt nærvær oppmuntrer mennesker til å legge ut på havet i skrøpelige farkoster.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har hele tiden vært tydelige på at det er Leger Uten Grenser og SOS Méditerranée som har skapt denne situasjonen, sier Kallmyr.

Forferdelige forhold

– Ingen data bekrefter direkte sammenheng mellom redningsbåter og antall krysningsforsøk, lyder svaret fra MSF.

I begynnelsen av august tok Kallmyr til orde for at de som reddes bør settes i land igjen i Libya eller Tunisia. Også dette reagerte Leger Uten Grensers styreleder Karine Nordstrand sterkt på.

– Vi vil aldri returnere mennesker til Libya. Vi vet hvilke forferdelige forhold i Libya disse menneskene flykter fra. Vi vet at situasjonen er så desperat at de føler at deres eneste sjanse for å overleve er å flykte over havet, sa hun.