Romforskere overrasket: Ukjent «månegelé» oppdaget av kinesisk robot

En kinesisk månebil har gjort oppdagelser av materie som aldri tidligere er observert på månen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Åtte måneder etter at den ubemannede kinesiske månebilen Yutu-2 landet på månen, har den samlet inn bilder og prøver som er analysert av kinesiske romeksperter.

Nå kommer det meldinger om nye observasjoner, som betegnes som oppsiktsvekkende. Kineserne har foreløpig kun lekket om selve oppdagelsen, og ikke eksakt hva de har funnet.

Skiller seg fra alt annet

Ifølge Kinas nasjonale romadministrasjon (China National Space Administration) er det registrert funn av en spesiell form for væske. Konsistensen på denne væsken skal være gelélignende, skriver Sky News. I tillegg skiller fargen på væsken seg fra tidligere analyser fra månen.

De nye funnene er lokalisert i et krater på månens bakside. Væsken som er påvist skal skille seg vesentlig fra alt annet som tidligere er påvist på månen , ifølge den statskontrollerte kinesiske avisen Peoples Daily.

Yutu-2 er den første roboten som undersøker månens skyggeside. Foto: CNSA via CNS / AFP Foto: - / AFP
Yutu-2 er den første roboten som undersøker månens skyggeside. Foto: CNSA via CNS / AFP Foto: - / AFP

Meteorittnedslag

Foreløpig er det uvisst hva væsken består av, men en av teoriene er at væsken består av smeltet is fra et tidligere meteorittnedslag.

Den såkalte månebilen skal ha sendt bilder fra månen til analyse de siste 18 ukene.

Yutu-2 er den første roboten som undersøker månens skyggeside, og har tidligere dokumentert at deler av månens overflate er annerledes enn det forskerne hittil har trodd, ifølge Newsweek.

Les også: Få amerikanere mener nye måneferder er viktig

Gigantisk kollisjon

Månen regnes som den eneste naturlige satellitten i bane rundt jorden, og den femte største satellitten i solsystemet. Månen er også det eneste himmellegemet utenom jorden som mennesker har satt sin fot på.

Ifølge bladet Nature er månen et resultat av en gigantisk kollisjon mellom det som beskrives som en forgjenger til Jorden og et fremmed himmellegeme på størrelse med Mars. Det voldsomme sammenstøtet skal ha funnet sted for om lag 4,5 milliarder år siden.

Månen

Månen bidrar til å gjøre Jorden til en mer levelig planet ved å moderere hvor mye den «vingler» omkring sin akse. Dette fører til et mer stabilt klima. Månen forårsaker også tidevannet, en rytme som alltid har ledsaget oss mennesker.

  • Ekvatorradius: 1738 km (Jorden: 6378,14 km)
  • Månen beveger seg i en elliptisk bane rundt Jorden, med en middelavstand på 384.405.
  • Månens midlere omløpstid er 27 1/3 dag.
  • Bunden rotasjon; vender alltid samme side mot Jorden.
  • Temperaturen på dagsiden kan komme opp i ca. 130 °C, på nattsiden kommer temperaturen ned i ca. –150 °C.
  • 1/81 av Jordens masse.
  • 17 prosent av Jordens tyngdekraft. Ingen permanent atmosfære.

Kilde: SNL.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden