Flyelev hadde aldri foretatt en landing – måtte overta da piloten kollapset

Video: Hør lydloggen fra de dramatiske minuttene.

«Han lener seg på skulderen min. Jeg prøver å holde ham oppe, men det går ikke.»

Slik lød den desperate nødmeldingen da et toseters småfly av typen Cessna fikk problemer under øvelsesflyvning i luftrommet over storbyen Perth på den australske sørvestkysten.

Den dramatiske hendelsen fant sted sent lørdag ettermiddag australsk tid.

Da piloten, som hadde ansvaret for flytreningen, plutselig mistet bevisstheten, var den uerfarne flyeleven overlatt til seg selv.

Flyet svevde da høyt over bakken, men pilotstudenten som var alene om bord i småflyet sammen med instruktøren, hadde aldri tidligere landet et fly.

Les også: Russisk pilot hylles for nødlanding etter at passasjerfly traff fugleflokk

Hadde to valg

Dermed hadde flyskoleeleven Max Sylvester (29) to valg: Å vente til flyet gikk tom for drivstoff og traff bakken. Eller gjøre et forsøk på å lande.

29-åringen valgte den siste løsningen. Han overtok styringen, tok tak i flyspakene og jobbet intenst for å få småflyet i posisjon til landing.

I nødsamtalen som fulgte med flytårnet ved Jandakot Airport i Perth, fikk flyeleven fortløpende instruksjoner om hva han skulle gjøre for å få flyet trygt ned på bakken.

Les også: Nødlandet Airbus-fly med motorsvikt: – Følte ingen frykt

«Dette er min første flytime»

I nødsamtalen, som senere er offentliggjort, blir flyeleven spurt om han var i stand til å styre Cessna-flyet. Svaret tilbake flytårnet var ikke beroligende:

«Dette er min første flytime med denne flytypen», svarte 29-åringen.

Ifølge BBC og flere australske medier skal Max Sylvester kun ha gjennomført to flytimer tidligere, og det med en annen flytype.

Og enda viktigere: Han hadde aldri tidligere gjennomført en landing.

Les også: Johaug om bord da fly på vei til Barcelona måtte snu

VIDEO: Slik høres en nødlanding ut inne i flyet

Sirklet i lufta i én time

Etter å ha sirklet over flyplassen i nærmere en time, tatt imot instruksjoner og terpet på detaljer før landing, var øyeblikket kommet.

Max Sylvester styrte så småflyet mot rullebanen og lot det stå til.

Kort tid senere landet flyet trygt på rullebanen. På bakken sto nødetatene klare. 29-åringens kone og tre små barn, ventet også i spenning på flyplassen.

– Det kunne ha endt fryktelig

Nå roses flyeleven for sin raske reaksjon, sitt store mot og ro i situasjonen. Samarbeidet mellom pilotstudenten og flytårnet ble helt avgjørende for at ingen liv gikk tapt.

– Dette kunne ha endt fryktelig, men landingen var perfekt, og både fly og mannskap er uskadd, uttalte flyskolens eier, Chuck McElwee ved Air Australia International, etter den vellykkede landingen, melder australske abc.net.au

VIDEO: Nødlanding? Ikke noe problem!

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært