Stakkars prins Andrew er «rystet» av Epsteins handlinger. Så la det stoppe med ham

Foto: Toby Melville / Reuters

Kanskje kan et kongelig bryllup for prinsesse Beatrice være en kjærkommen distraksjon for en verdensmann under urettferdig granskning.

Stemmer: Marina Hyde
Spaltist i The Guardian

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Scenen er som hentet fra en film. Prins Andrew, hertugen av York, ligger med dressen på i herskapshuset til sin New York-venn Jeffrey Epstein og får fotmassasje fra en ung, velkledd russisk kvinne. Flere menn er i rommet, blant dem Epstein selv som også blir massert av en russisk kvinne, samt litteraturagenten John Brockman.

Sistnevnte driver en stiftelse som kobler sammen forskere og intellektuelle med milliardærer.

Mens de unge russerne masserer føttene deres, kommer Andrew med noen hjertesukk. «I Monaco», sier han ifølge Brockmans beretning, «jobber [prins] Albert 12 timer i døgnet, men når han går ut klokka 21 og er fri til å gjøre hva han vil er det ingen som bryr seg. Hvis jeg gjør det samme, får jeg problemer.»

Jeg mener – stakkars mann! Finnes det i det hele tatt noe som river mer i hjertet enn utsagn av typen «andre europeiske prinser har det bedre enn meg?»

Det er helt på nivå med Chandlers ironiske replikk fra TV-serien Friends: «Lommeboken min er for liten for 50-dollarsedlene, og diamantskoene mine er for små!»

Ja, kjør på, dere. Det er virkelig et eventyr. Et med mange troll i.

Hendelsen avsløres i en mail fra Brockmans snart forhenværende klient, teknologforfatteren Evgeny Morozov. Han er en av mange som tar avstand fra alt som har med Epstein å gjøre i kjølvannet av milliardærens selvmord i et fengsel på Manhattan tidligere denne måneden. Der satt han mens han ventet på rettssaken der han sto tiltalt for sexhandel og omgang med mindreårige.

Men hva med prins Andrew? Etter å ha blitt gransket i forbindelse med forholdet til Epstein, tok han og ekskona Sarah Ferguson i forrige uke privatfly bort fra Balmoral, deretter videre til den luksuriøse delen av Sotogrande i Andalucia hvor det ryktes at de har vært på flere private grillfester.

Det antydes at de to kan komme til å finne sammen igjen. Andrew har blitt fotografert på en eksklusiv golfbane. Datteren prinsesse Beatrice blir kanskje forlovet med kjæresten. «De kommer til å gifte seg», erklærte den kongelige eksperten Ingrid Seward denne uken, «et familiemedlem fortalte det.»

Ja, kjør på, dere. Det er virkelig et eventyr. Et med mange troll i.

Tilbake til fotmassasjescenen, hvor gutta visstnok kom inn på samtalen om prins Albert via temaet Julian Assange. Brockman forteller at Andrew sa: «Vi tror de er så liberale i Sverige, men det er mindre som i Sør-Europa og mer som i Nord-England.» Antydet de at svenske myndigheters etterforskning av anklagene om seksuelle overgrep er smålig?

Bakgrunn: Epstein hadde brukne bein i nakke og hals

Nå vel, du finner i alle fall ikke slikt overformynderi på Epsteins private eiendom på Jomfruøyene, en eiendom angivelig kjent som «Pedofil-øya».

Eller som Buckingham Palace uttrykte det i en uttalelse, der det ble nektet for enhver form for usømmelighet fra prinsens side: «Hertugen av York er rystet av de nylige rapportene om Jeffrey Epsteins påståtte forbrytelser.»

Jeg føler med de kongelige lakeiene som måtte formulere denne setningen, de fleste av oss andre har nemlig fått støle øyeepler på grunn av all himlingen med øynene.

Likevel føler jeg at vi trenger en ytterligere avklaring på nøyaktig hva det er hertugen er rystet over. Er det bare de «nylige rapportene»? For hvis det er meningen at vi skal tro at prins Albert er rystet over ALLE forbrytelsene til Jeffrey Epstein – både de påståtte og de han har sittet inne for – så la meg forholde meg til dette utsagnet som akkurat det det er: Pisspreik!

Det er pisspreik at Prince Andrew ikke visste hva slags fyr vennen hans var. Han som var som er på det amerikanske justisdepartementets liste over sexforbrytere på Jomfruøyene, og som han ble fotografert sammen med etter at han hadde kommet ut av fengsel

Bildet fikk overskriften «Prinsen & pervoen» i New York Post. Det er også pisspreik at han ikke visste hvorfor hans nære venn satt i fengsel i et år (!). De fortsatte å henge sammen. Mer pisspreik er det hvis han, som Brockman forteller, lå på rygg hjemme hos denne fyren, med en kvinnelig fotmassør han snakket over hodet på om de nattlige frihetene til ubetydelige europeiske kongeligheter.

Jeg skjønner at vi finansierer Andrews luksusliv med våre penger, men vi trenger da ikke å la ham fornærme intelligensen vår.

Jeg skal ikke en gang ty til det kjente grepet hvor man skriver at enten er prins Andrew dum eller så er han bragt i vanry, og så lure på hvilken av disse det er. Folkens, han kan være begge deler! Det ene utelukker ikke det andre, det er heller slik at de følger hverandre.

Historiene forteller om den typen menn - og vi har alle møtt dem - som har et todelt syn på den kvinnelige delen av befolkningen.

Det enkle faktum er at Andrew fortsatte å være venn med Epstein selv etter at han innrømmet å ha skaffet et barn til prostitusjon. Jeg antar at det var den gamle «hun sa, han sa»-regla. Eller som den daværende politisjefen i Palm Beach uttrykte det: «Dette var 50 av «hun» og en av «han» – og alle de femti fortalte den samme historien.»

Epstein slapp åpenbart lett unna med sin groteske innrømmelse, fordi forholdet 50:1 ikke holder. Selv i fjor trengte man fortsatt 60 fornærmede for å få satt en stopper for Bill Cosby. Donald Trumps 17:1 i forholdet hun:han, er ikke i nærheten av å være nok til å fjerne ham fra verdens mektigste posisjon.

Kanskje kunne et kongelig bryllup til flere millioner pund være til god hjelp nå. Men det burde egentlig vært motsatt. Der prinsesse Anne tydeligvis ikke gjorde det, krevde prins Andrew full pakke for sine to døtre med titler, pynt, sikkerhetsrutiner, statlige midler, kongelige bryllup – det hele. Han ble rasende da han ble nektet noen av kravene. Likevel lever Beatrice og Eugenie fremdeles som ... vel, prinsesser.

Så i stedet for at oppmerksomheten fjernes fra de tragiske historiene til de involverte kvinnene på Epsteins mange eiendommer, burde de gullkantede livene de lever føre til at lettelsen de kjenner på blir enda mer skamfull.

Historiene forteller om en type mann – og vi har alle møtt dem – som har et splittet kvinnesyn. Disse mener det finnes én verden for deres døtre, som forhåpentligvis er skjermet fra menn som deres venn Jeffrey, og så er det en annen verden for de jentene som deres venn Jeffrey forsyner seg av.

Normale mennesker vet at det ikke er to typer jenter og kvinner – det er bare jenter og kvinner. Det minner meg om en strofe fra det kjente familiedramaet «Alle mine sønner», hvor krigsprofitøren Joe Keller endelig innser – takket være sønnens selvmordsbrev – hvordan handlingene hans har påvirket skjebnen til så mange andre unge menn. «Jeg tror at for ham var de alle mine sønner», reflekterer Keller i stykket.

Og slik er det med jentene i historiene som virvler rundt Epstein og kretsen hans, som også inkluderer hertugen av York: De er enten allerede ødelagte, eller på vei til å bli det. Men i alle tilfeller er de sårbare.

Og må jeg få minne Dem om, deres Kongelige Høyhet, at de er alle noens døtre. Den russiske damen som masserer føttene dine, den rømte 17-åringen som hadde din hånd på sin nakne hofte på det skjebnesvangre bildet i London, den livredde 14-åringen som i bare undertøyet løp skrikende fra din gode venns hus – en sak du ikke kan ha unngått å få med deg, selv jeg leste den, og jeg kjenner ikke engang fyren. Og alle de andre. Hver eneste en av dem er noens datter, eller så var de det en gang. De har alle engang forestilt seg å være prinsesser på slott og drømt om sine egne eventyrbryllup.

Morsomt hvordan drømmer knuses, er det ikke – og hvem det er som hjelper til med knusingen.

Oversatt av Guro Thorbru /ABC Nyheter / Pressworks © Guardian News & Media Limited

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært