Verden brenner, men løsninger finnes

Foto: Lula Sampaio / AFP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Verden er opptatt av å finne løsninger på den globale klimakrisen og det er høye forventninger til FNs generalsekretær António Guterres når han kaller politiske toppledere til New York den 23. september. Det kan det være håp om framskritt, mener vår kommentator Audun Tjomsland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Audun Tjomsland
Utenrikskommentator ABC Nyheter. Forfatter og tidligere korrespondent for NRK i New York og London.

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

Amazonas brenner, Arktis smelter og stadig nye orkaner velter inn over øyer og kystnære strøk nærmere Ekvator enn der vi er. Her hjemme registrerer vi at temperaturene stadig setter nye høyderekorder, men de fleste av oss klager ikke over varmere somre og flere tropenetter.

Kanskje tvert imot.

Det hele ble mer alarmerende etter FNs generalsekretær António Guterres siterte klimaforskning FN-eksperter stiller seg bak på et toppmøte nylig:

– Vi opplever en dramatisk klimakrise hver dag, sa han.

– Selv med Donald Trump og andre statslederne til stede, er det vanskelig å bryte gjennom lydmuren med et klimabudskap, om det er aldri så viktig, ds Guterres uttalt.

Over hele verden ber mennesker nå om et skifte til en grønnere og renere framtid, «har vi midlene og redskapene til å møte klimakrisen, men vi trenger mer politisk vilje», understrekte Guterres.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette er hans budskap foran miljøtoppmøtet «Climate Action Summit» som er planlagt i New York den 23. september.

Globale, miljøskadelige utslipp når stadig nye høyder, og intet tyder på at de har nådd toppen.

Klimaendringene forstyrrer mange lands økonomiske utvikling, noe som allerede er svært kostbart og som vil bli enda dyrere i tiden som kommer.

De fire siste årene har gjennomsnittstemperaturen vært den høyeste som noen gang er registrert, og temperaturen i Arktis er i snitt tre grader høyere enn i 1990.

Havnivået stiger, korallrev dør og verden opplever livstruende helsekonsekvenser av klimaendringene på grunn av luftforurensning, hetebølger og trusler mot stabil matforsyning.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge notatet som følger invitasjonen til FNs klimatoppmøte i september, er konsekvensene av klimaforandringene nå merkbare overalt og har reelle konsekvenser for menneskenes liv og helse.

Klimaendringene forstyrrer mange lands økonomiske utvikling, noe som allerede er svært kostbart og som vil bli enda dyrere i tiden som kommer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig er det en økende erkjennelse av at rimelige løsninger er tilgjengelig allerede, og at det vil bli mulig å gjøre store sprang i retning av løsninger som kan skreddersys til forskjellige økonomiske systemer, og i ulike størrelser. Målet er å skape renere samfunn som er mer motstandsdyktige mot forandringer i klimaet.

Ifølge FNs notat før septembermøtet viser de nyeste analysene at hvis vi tar affære nå, kan vi redusere karbon-utslippet så mye at vi innen 12 år kan holde karbon-utslippet nede på et nivå som vil holde den globale temperaturøkningen under 2 grader.

Les kommentaren av Elisabeth Bergskaug: «Biff og soya er viktigere enn klodens overlevelse. Det er til å gråte av»

Generalsekretær Guterres sa også at vi heldigvis har Parisavtalen, som er et visjonært, levedyktig og framoverlent politisk rammeverk som presenterer det som skal til for å stanse klimaendringenes ødeleggende virkning og reversere dens konsekvenser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En ulempe er det naturligvis at USA har trukket seg ut av avtalen, og at det neppe skjer noen endring på det under den sittende presidenten.

Men Parisavtalen er meningsløs uten at vi viser ambisjoner gjennom handling, mener Guterres. Han ser fram til toppmøtet i New York 23. september. Der venter han at topplederne skal legge fram konkrete, realistiske planer for å forsterke innsatsen i løpet av 2020 for å kunne redusere utslipp av klimagasser med 45 prosent i løpet av de neste 10 årene, og ned til intet utslipp innen 2050.