Den svenske finanstoppen Hans Rausing er død

Den svenske finansmannen Hans Rausing er død, 93 år gammel. Her på et bilde fra 2001.
Den svenske finansmannen Hans Rausing er død, 93 år gammel. Her på et bilde fra 2001. Foto: Peter Lyden / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den svenske finansmannen Hans Rausing er død, 93 år gammel. Rausing var tidligere direktør og styreleder i familiebedriften Tetra-Pak.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rausing døde fredag i sitt hjem i England, opplyser familien.

Emballasje-bedriften Tetra-Pak ble grunnlagt av Rausings foreldre i 1944. Hans Rausing og broren Gad arvet bedriften i 1983 da faren deres døde. Omtrent samtidig flyttet Hans Rausing til Storbritannia for å unngå svenske skatter.

I 1995 solgte han sin andel av virksomheten til broren Gad, noe han ifølge tidsskriftet Forbes fikk sju milliarder dollar for. I forbindelse med salget skiftet virksomheten navn til Tetra Laval.

Rausing-familien regnes som en av Sveriges og Storbritannias rikeste familier. Familiens samlede formue er av Forbes anslått til 12 milliarder dollar, om lag 108 milliarder kroner.

Rausing-familien har stort sett holdt en svært lav profil i offentligheten. Unntaket er Hans' sønn Hans Kristian Rausing (56), som har stått i sentrum av en rekke narkotikaskandaler.

Det vakte også stor oppsikt da Hans Kristian i 2012 lot sin kone Eva Rausing ligge død i deres luksushjem i London i to måneder. Han ble senere dømt til ti måneders betinget fengsel for å ha forhindret at hun ble gravlagt.