M5S truer med å droppe nytt regjeringssamarbeid

Femstjernersbevegelsens leder Luigi Di Maio holdt pressekonferanse etter et møte med statsminister Giuseppe Conte fredag.
Femstjernersbevegelsens leder Luigi Di Maio holdt pressekonferanse etter et møte med statsminister Giuseppe Conte fredag. Foto: Angelo Carconi / AP

Femstjernersbevegelsen (M5S) i Italia truer med å avlyse planene om en koalisjonsregjering sammen med sosialdemokratiske PD.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere denne uken erklærte de to partiene at de var enige om å danne ny regjering.

Statsministeren skal fortsatt være partiuavhengige Giuseppe Conte, som har ledet det nå havarerte regjeringssamarbeidet mellom M5S og den sterkt høyreorienterte Ligaen.

Men fredag advarte M5S' leder Luigi Di Maio om at han kan torpedere det nye regjeringssamarbeidet allerede før det er i gang. Han krevde at PD må godta flere punkter i M5S' partiprogram.

– Hvis ikke er det bedre at vi holder nyvalg så raskt så mulig, sa Di Maio.

PD reagerte raskt og kalte Femstjernersbevegelsens ultimatum «fullstendig uakseptabelt.»

Politiske analytikere mener De Maio forsøker å legge seg på en hard linje i kampen om ministerpostene i den nye regjeringen. Selv ønsker han å beholde jobben som visestatsminister, noe PD prøver å forhindre.

Når eller hvis partiene kommer i mål med regjeringsforhandlingene, må den nye koalisjonen likevel godkjennes av M5S-tilhengere i en nettbasert avstemning.