Tyrkia vurderer russiske kampfly

Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu.
Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu. Foto: Bilal Hussein / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyrkias utenriksminister Mevlüt Cavusoglu advarer mot å tvinge Tyrkia til å velge mellom NATO og Russland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Realpolitikken er tilbake, konstaterte den tyrkiske utenriksministeren da han besøkte Oslo fredag.

På et seminar i regi av NUPI trakk Cavusoglu fram hvordan stormaktsrivaliseringen øker, og hvordan terror, radikalisering, ulikhet, handelskrig, migrasjon, humanitære kriser, miljøødeleggelse og global oppvarming i stadig større grad truer vår fredelige epoke.

Flyktningbåter på Middelhavet, krigene i Syria og Jemen, terrorangrep, smeltende isbreer – alt dette vitner ifølge Cavusoglu om det samme.

– Det viser at sikkerheten ikke kan tas for gitt, uansett hvor man bor.

Isfront

Den tyrkiske utenriksministerens Oslo-besøk kommer i en periode med isfront mellom Tyrkia og USA.

Konflikten skyldes Tyrkias beslutning om å kjøpe luftforsvarssystemet S-400 fra Russland. USA mener dette er uforenlig med Tyrkias kjøp av det nye amerikanske kampflyet F-35 og har derfor svart med å kaste Tyrkia ut av F-35-programmet, der også Norge er en av partnerne.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det har fått Tyrkia til å begynne å se seg om etter alternativer til F-35.

– Hvis vi til sjuende og sist ikke får kjøpt F-35, må vi se på alternativer. Vi trenger kampfly, det er et akutt behov. Så i denne saken bør ingen klage på Tyrkia, sier Cavusoglu til NTB.

Russisk alternativ

Ett alternativ er det russiske kampflyet Su-57. Men ingen beslutning er tatt, og dialogen med USA fortsetter, ifølge Cavusoglu.

Han fastholder at Tyrkias førstevalg fortsatt er å kjøpe F-35.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har allerede brukt 1,4 milliarder dollar på dette programmet. Disse pengene er overført til USA.

Cavusoglu mener Tyrkia ikke hadde noe valg når det gjaldt kjøpet av S-400 fra Russland. Tyrkia ønsket egentlig å kjøpe Patriot-systemet fra USA, men da dette ikke gikk igjennom, falt valget på det russiske alternativet, forklarer han.

Norge står ved USA

Norge har for sin del gitt uttrykk for forståelse for amerikanernes standpunkt i saken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er ingen tvil om at det vil være en utfordring å introdusere et russisk luftforsvarssystem i NATO, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

Hun understreker at det til sjuende og sist er USA som må avgjøre spørsmålet om tyrkisk deltakelse i kampflyprogrammet. Norge vil nå avvente utfallet av diskusjonene.

Balansegang

Cavusoglu avviser for sin del at Tyrkia er i ferd med å snu seg vekk fra NATO. Russland er simpelthen en realitet, og Tyrkia og andre land i regionen er nødt til å forholde seg til dette og balansere sitt forhold til russerne, forklarte han på NUPI-seminaret.

– Hvorfor må jeg velge mellom Russland og Europa? Landene i vår region har ikke den luksusen, sa han.

Det tyrkiske kjøpet av S-400 var heller ingen selvfølge. Forholdet til Russland var svært anstrengt etter at Tyrkia i 2015 skjøt ned et russisk jagerfly nær grensa til Syria. Men året etter ble forholdet normalisert, og Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan møtte Russlands president Vladimir Putin i Moskva for å forsones.

På NUPI-seminaret kunne Cavusoglu fortelle om hvordan kollegaer i NATO hadde tilrådet en slik normalisering i kjølvannet av nedskytingen. Men normaliseringen var et faktum, var det derimot bare kritikk å få – ifølge Cavusoglu fra nøyaktige de samme utenriksministrene.