Grindadráp:

Dumper hele, drepte hvaler ut i havet: – Sjokkerende

Hvert år blir 800 hvaler drept på Færøyene. Myndigheter forsvarer den omstridte jakten med at kjøttet brukes til mat til lokalbefolkningen, men nå dokumenterer nye bilder at hele hvalskrotter dumpes rett tilbake i havet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Når man ser hvordan Færøyene dumper disse ofrene, blir det tydelig at de ikke har respekt for grindhvalene eller delfinene - hverken når de er i live, eller etter de har blitt drept, uttaler Rob Read, leder for den kontroversielle aktivistgruppen Sea Shepherd sin avdeling på Færøyene, på Facebook.

Hvert år blir et stort antall grindhvaler drept på Færøyene, som en del av en gammel tradisjon alt grindadráp. Grindhvaler passerer Færøyene hver sommer, og lokalbefolkningen jager hvalflokken inn mot grunt vann ved bruk av båter – ofte i flere timer.

Hvalene strander, og da begynner grindadrápet. Lokalbefolkning som venter ved bukta hopper ut og dreper dem ved å kutte ryggmargen deres med lange lanser. Vannet blir blodrødt.

Hvalslaktingen kan skje flere ganger i løpet av et år.

Mens flere dyrevernorganisasjoner fordømmer tradisjonen, forsvarer Færøyene den ved at de drar nytte av kjøttet og at bestanden av grindhvaler ikke blir utsatt av drapene.

Dumper hele, døde dyr tilbake i havet

En drept grindhval med mye synlig kjøtt igjen, blir dumpet tilbake i havet, viser bilder fra organisasjonen Sea Shepherd. Foto: Sea Shepherd
En drept grindhval med mye synlig kjøtt igjen, blir dumpet tilbake i havet, viser bilder fra organisasjonen Sea Shepherd. Foto: Sea Shepherd

Blant de mest uttalte motstanderne av hvalslaktingen, er den kontroversielle aktivistgruppen Sea Shepherd. Gruppen reiser til Færøyene for å dokumentere grindadrápet årlig, og i år har de for første gang dokumentert at drepte grindhvaler, blir dumpet tilbake i havet.

Facebook-siden til Sea Shepherd, reagerer flere brukere på videoene og bildene som har blitt delt.

– Sjokkerende og fullstendig unødvendig. Sløsing med liv. Og for hva? spør en bruker.

– Det knuser hjertet mitt at disse menneskene fortsatt synes dette er akseptabelt, skriver en annen.

– Kan være uspiselig

Páll Nolsøe er kommunikasjonsrådgiver for utenriks- og handelsdepartementet på Færøyene. Han skriver i en e-post til ABC Nyheter at kjøttet og spekket til hvalene har lenge vært, og er ennå, en viktig del av den færøyske dietten.

– Hvis kjøttet til grindhvalen er skadd eller uspiselig på grunn av sykdom eller infeksjon, blir det kastet. Det kan være tilfellet i bildet. Grindhvalen på bildet har blitt skåret opp, skriver Nolsøe videre.

Les også : Halvråtne kjemper senkes til havbunnen

Bildene til Sea Shepherd viser at flere hvaler blir dumpet tilbake i havet. Mange av dem har blitt slaktet. Foto: Sea Shepherd

Kraftig regulert

Grindadráp er regulert av strenge lover. Jakten og drapene skal bli utført på en så hensynsfull måte som mulig, og skal ikke påføre hvalene unødvendig smerte, står det på Færøyenes nettsider om hvalfangst. Totalt tar grindadráp livet av rundt 800 hvaler i året, som ikke setter grindhvalbestanden i fare.

– Kjøttet og spekket fra hver enkelt hval gir en stor mengde verdifull mat, som blir distribuert i lokalsamfunnene hvor grindadrápene tar sted – mat som ellers måtte blitt importert fra andre land, poengterer Nolsøe.

Flere grindhvaler blir drept i den årlige tradisjonen på Færøyene, kalt grindadráp. Foto: Sea Shepherd
Flere grindhvaler blir drept i den årlige tradisjonen på Færøyene, kalt grindadráp. Foto: Sea Shepherd

Dyrevernorganisasjonen PETA fordømmer tradisjonen, og har en underskriftskampanje rettet mot Færøyenes statsminister for å få bannlyst slaktingen.

Sea Shepherd er har hovedfokus på hval og andre havdyrs velferd, og har aktivt jobbet imot hvalslaktingen på Færøyene siden 1980-tallet, ifølge deres nettsider . De blir sett på som en kontroversiell gruppe, blir omtalt som militante og tar ofte direkte aksjon mot hvalfangere, ifølge NRK.

Personvernpolicy