Xi og Duterte avdramatiserer strid om Sør-Kinahavet

Filippinenes president Rodrigo Duterte (t.v.) ble mottatt av Kinas president Xi Jinping i Beijing. Foto: AP / NTB scanpix
Filippinenes president Rodrigo Duterte (t.v.) ble mottatt av Kinas president Xi Jinping i Beijing. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kinas president Xi Jinping lovet å forbedre forholdet til Filippinene da han ønsket president Rodrigo Duterte velkommen i Beijing.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Da Xi tok imot Duterte i Beijing, uttalte han at Kina og Filipinenes samarbeid vil bidra til «positiv energi til regional fred og stabilitet».

– Så lenge partene håndterer saken om Sør-Kinahavet ordentlig, vil forholdene for bilaterale bånd være gode og mulighetene for regional fred og stabilitet vil ha en viktig garanti, sier Xi, ifølge det statlige, kinesiske nyhetsbyrået Xinhua.

Duterte er på et fire dager langt besøk i Kina, og torsdag møtte han president Xi. Den kinesiske presidenten fastslo at internasjonale og regionale relasjoner har blitt svært komplisert, men at han er villig til å forbedre de to landenes strategiske bånd, melder Xinhua.

Møtet mellom de to er sentrert rundt den territoriale striden de to står i om Sør-Kinahavet. Duterte sa forrige uke at de to vil diskutere den internasjonale kjennelsen fra domstolen i Haag fra 2016 som underkjente flere av Kinas territorialkrav i Sør-Kinahavet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Duterte, som kom til makten i 2016, har satt kjennelsen til side ettersom han har søkt finansiell støtte fra Beijing. Denne strategien har imidlertid blitt møtt med økende motstand etter at kinesiske skip har seilt gjennom filippinsk farvann.

Statslederne skal også diskutere en utviklingsavtale om olje og gass som ble forhandlet fram i november i fjor.