Tidligere FARC-leder varsler ny offensiv

Den tidligere FARC-lederen Ivan Marquez avbildet i 2018.
Den tidligere FARC-lederen Ivan Marquez avbildet i 2018. Foto: Luis Acosta / AFP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere FARC-medlemmer varsler i en YouTube-video at de vil sette i gang en offensiv som følge av det de mener er feilslått implementering av fredsavtalen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi kunngjør til verden at den andre «Marquetalia» har begynt under beskyttelsen av folkeretten, som tillater alle verdens folk til å stå opp med våpen mot undertrykkelse, sier den tidligere FARC-lederen Ivan Marquez i en video som ble publisert på onsdag.

«Marquetalia» henviser til delene av det rurale Colombia som var under FARCs kontroll etter borgerkrigen – «La Violencia» – på 1940- og 50-tallet.

Den tidligere FARC-lederen Jesús Santrich opptrer også i videoen. De to retter knallhard kritikk mot fredsavtalen i 2016, som ble framforhandlet i Havanna på Cuba. Norge var sammen med Cuba tilrettelegger for fredsavtalen, som har vært omstridt i Colombia.

Marquez står side om side med soldater i videoen. Etter fredsavtalen lovet geriljagruppen å legge ned våpnene og betale for oppreisning til ofre. Samtidig ble FARC omgjort til et politisk parti og garantert ti seter i landets nasjonalforsamling.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Trakk seg fra nasjonalforsamlingen

Colombias høyreorienterte president Ivan Duque, som har vært motstander av fredsprosessen, har foreløpig ikke kommentert FARC-ledernes uttalelser.

Marquez fikk ett av setene som ble tildelt FARC etter fredsavtalen, men han trakk seg etter at Santrich ble pågrepet. På en plakat bak de to tidligere FARC-lederne i videoen står det skrevet: «Mens det er en kamp å kjempe, er det håp om å vinne».

FARC slår også fast på sine nettsider i en kort uttalelse at de vil fortsette geriljakrigen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det har tidligere blitt anslått at 7.000 FARC-soldater la ned våpnene som følge av fredsavtalen, men at rundt 1.200 utbrytere holder fortsatt stand.

Fredsavtale under press

Tidligere i sommer hevdet Human Rights Watch at fredsavtalen i 2016 har skapt et tomrom i østlige deler av Colombia som har blitt fylt opp av væpnede grupper, og områdene har blitt herjet av en drapsbølge.

Flere væpnede grupper kjemper ifølge rapporten om narkotikaruter og kokaplantasjer som FARC-opprørere har etterlatt seg.

Marquez gikk også i januar hardt ut mot fredsavtalen i en video. Han viste til at 400 lokale ledere og 85 tidligere FARC-soldater hadde blitt drept siden fredsavtalen trådte i kraft.