Orkanfaren over på Puerto Rico – Florida truet

Satellittbilde av uværet Dorian i Det karibiske hav. Foto: NOAA / AP / NTB scanpix
Satellittbilde av uværet Dorian i Det karibiske hav. Foto: NOAA / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Orkanfaren ser ut til å være over på Puerto Rico, men Florida stålsetter seg. Guvernøren i den amerikanske delstaten har erklært unntakstilstand.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den tropiske stormen ble onsdag til en kategori 1-orkan. Den var ventet å treffe Jomfruøyene og Puerto Rico, men har beveget seg bort fra regionen.

– Faren har allerede passert, sier Puerto Ricos guvernør Wanda Vazquez.

Skoler blir gjenåpnet og beboere på øygruppa kan returnere til jobb torsdag.

Orkanen Dorian har imidlertid satt kurs mot Florida og kan innen den tid bli en kategori 3-orkan. Den er ventet å treffe USA i løpet av helgen. USAs nasjonale orkansenter sier at orkankategorien ofte fører til voldsomme materielle skader.

Uviss kurs

Orkansenteret sier at Dorian kan treffe alle steder mellom sør i Florida og delstaten Sør-Carolina.

– På grunn av uvissheten rundt orkanens kurs, bør en hver beboer ved østkysten evakuere, sier direktør Jared Moskowitz i Floridas krisehåndteringsteam.

– Alle ved Floridas østkyst bør samle forsyninger som varer i sju dager, forberede sine hus og følge orkanens kurs nøye, skriver Floridas guvernør Ron DeSantis på Twitter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Faren er imidlertid heller ikke over for Jomfruøyene og Puerto Rico. Kraftig nedbør kan føre til oversvømmelser. Beredskapen forblir derfor høy også på øygruppene.

Frustrert Trump

Samtidig som uvær skaper nerver på Puerto Rico, leverer USAs president Donald Trump en tordentale mot øygruppas myndigheter.

– Puerto Rico er en av de mest korrupte stedene i verden. Deres politiske system er ødelagt og deres politikere er enten korrupte eller inkompetente. Kongressen bevilget dem milliarder av dollar i fjor, mer enn noe annet sted har fått noensinne, men alt ble sendt til korrupte politikere. Ikke bra! skriver han på Twitter og fortsetter:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Og forresten, jeg er det beste som noensinne har skjedd Puerto Rico!

Puerto Rico tilhører USA, men har status som et selvstyrt territorium.

Nødmidler

Trump har hevdet at det i fjor ble bevilget 92 milliarder dollar til nødhjelp til Puerto Rico, en soleklar rekord, ifølge presidenten selv. Men Kongressen har ifølge USAs føderale kriseetat (FEMA) kun godkjent 42,5 milliarder dollar til øygruppa, og kun 14 milliarder av beløpet har nådd fram.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Trump fikk i 2017 kraftig kritikk for håndteringen av orkanen Maria, som skapte store ødeleggelser på Puerto Rico. Kritikken har heller ikke uteblitt i år.

– Det er en Disney-filmaktig kommentar han kommer med, som understreker at hvis du ikke har noe å si, bør du heller ikke si noe som helst, sier borgermester Carmen Yulin Cruz i San Juan.