Japan iverksetter handelstiltak mot Sør-Korea

Japans statsminister Shinzo Abe har havnet i en eskalerende handelsstrid med Sør-Korea. Foto: Kyodo News / AP / NTB scanpix
Japans statsminister Shinzo Abe har havnet i en eskalerende handelsstrid med Sør-Korea. Foto: Kyodo News / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Sør-Korea er formelt fjernet fra Japans liste over 27 land som nyter godt av færre handelsrestriksjoner til landet. Spenningen mellom statene øker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Japanske produsenter må nå søke om tillatelse for å få tegne teknologirelaterte kontrakter med sørkoreanske eksportører, en omvei USA og flere andre land slipper.

Japan varslet om å fjerne Sør-Korea fra listen for to måneder siden, noe som utløste at Sør-Korea svarte med samme mynt. Sør-Koreas fjerning av Japan fra sin liste trer i kraft i september. Sørkoreanerne brøt samtidig en etterretningsavtale med japanerne.

Striden ser ut til å være mer preget av følelser enn økonomiske faktorer, mener analytikere. De viser til at de to USA-allierte landene nå risikerer å sette sikkerhetssamarbeid på spill til fordel for innenrikspolitiske vurderinger og dermed skape bekymring i Washington.

Sør-Korea mener Japan utløste handelsstriden for å hindre erstatningskrav tilknyttet japanernes kolonisering av halvøya mellom 1910 og 1945. Sør-Koreas høyesterett har nemlig slått fast at sørkoreanere som ble satt til tvangsarbeid under kolonitiden, har rett til å søke den japanske stat om erstatning.

Japan har avvist at handelsstriden handler om erstatningskravet.

Personvernpolicy