Puerto Rico stålsetter seg for mulig orkan

Orkanekspert Stacy Stewart i Det nasjonale orkansenteret overvåker den tropiske stormen Dorian. Foto: Lynne Sladky / AP / NTB scanpix
Orkanekspert Stacy Stewart i Det nasjonale orkansenteret overvåker den tropiske stormen Dorian. Foto: Lynne Sladky / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Den tropiske stormen Dorian kan bli en orkan før den slår inn mot Puerto Rico. Øygruppa har mobilisert tusenvis av mannskaper.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den føderale amerikanske kriseetaten FEMA sier at stormen kan nå orkannivå før den slår inn mot hovedøyas sørvestlige kyst. Det er ventet at den når kysten onsdag.

– Rundt 3.000 mannskaper har blitt mobilisert. Krisekommunikasjon, logistikk og transporteringsteam er posisjonert, skriver FEMA på Twitter.

Blir Dorian til en orkan, er det i så fall den første orkanen som rammer Puerto Rico siden Maria i 2017. 3.000 mennesker mistet livet den gang, i tillegg til så store materielle skader at øygruppa enda har infrastrukturelle problemer.

Trump reagerer

Puerto Rico tilhører USA, men har status som et selvstyrt territorium.

– Wow! Nok en tropisk storm på vei mot Puerto Rico. Når vil dette ta slutt?! skriver USAs president Donald Trump på Twitter.

Trump la til at det i fjor ble bevilget 92 milliarder dollar til nødhjelp til Puerto Rico, en soleklar rekord, ifølge presidenten selv. Men Kongressen har ifølge FEMA kun godkjent 42,5 milliarder dollar til øygruppa, og kun 14 av de milliardene har nådd fram.

Trump fikk i 2017 kraftig kritikk for håndteringen av orkanen Maria.

– Bedre forberedt

Puerto Ricos nye guvernør Wanda Vazquez har erklært unntakstilstand. Hun poengterer at øygruppa er bedre forberedt enn i 2017.

– I møte med den kommende situasjonen er responsen fra regjeringen og de ulike etatene en annen fordi vi er bedre forberedt, sier hun.

Etter å ha passert Puerto Rico onsdag, ventes det at Dorian når Den dominikanske republikk samme dag, Bahamas og Turks- og Caicosøyene fredag og Florida i helgen. Styrken på Doran kan imidlertid bli mindre når den passerer fjellterreng i Den dominikanske republikk.

Personvernpolicy