Regjeringsstyrker har tatt kontroll over by i Jemen

Separatister fra Southern Transitional Council (STC) inntok i forrige uke havnebyen Aden, der Jemens internasjonalt anerkjente regjering formelt har tilhold. Foto: AP / NTB scanpix
Separatister fra Southern Transitional Council (STC) inntok i forrige uke havnebyen Aden, der Jemens internasjonalt anerkjente regjering formelt har tilhold. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringsstyrker i Jemen hevder å ha tatt kontroll over kystbyen Shoqra, som har vært kontrollert av separatistbevegelsen Southern Transitional Council (STC).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Sanad al-Maisari, som er øverstkommanderende for regjeringshærens 5. brigade, er separatistene nå drevet helt ut av Shoqra, som ligger i Ayan-provinsen.

STC kjemper for at Sør-Jemen igjen skal bli et uavhengig land, slik det var fra 1967 til 1990. Sør-Jemen kalte seg da Den demokratiske folkerepublikken Jemen og sto Sovjetunionen nær.

Houthi-opprørerne grep makten i hovedstaden Sana i 2014 og jaget landets regjering i eksil i Saudi-Arabia. Den internasjonalt anerkjente regjeringen vendte siden tilbake og etablerte base i havnebyen Aden.

Saudi-Arabia gikk til krig mot houthiene i mars 2015, i spissen for en regional koalisjon som støttes av USA og Storbritannia.

Selv om STC inngår i denne koalisjonen, angrep militsen tidligere i måneden Aden og tok kontroll over presidentpalasset og regjeringskontorer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

STC kontrollerer også områder i Abyan og den sentrale Shabwa-provinsen.

Ifølge Sanad al-Maisari planlegger regjeringsstyrkene nå å gjenerobre Aden, og han oppfordrer medlemmer av militsen Sikkerhetsbeltet, som er trent og væpnet av De forente arabiske emirater, om å slutte seg til. Sikkerhetsbeltet og STC har tidligere vært allierte.

Utviklingen sør i Jemen har slått en dyp kile i alliansen mellom Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater, selv om begge land de siste dagene har bedyret at de står samen i kampen mot Houthi-opprørerne.