Dette synet gir håp for verdens korallrev

VIDEO: Forskere mener de har kommet et langt skritt på vei for å redde døende korallrev.

Forskere har klart å få unike atlanterhavskoraller til å formere seg for første gang. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forskere ved Florida Aquarium i Tampa kan nå ha skapt historie. For i forrige uke ble det nemlig kjent at de har klart å få koraller til å formere seg i et laboratorium.

Det melder det amerikanske akvariet i en pressemelding.

«For første gang noensinne har truet atlantisk søylekorall gytt gjennom laboratorieinduserte teknikker», skriver akvariet om det vitenskapelige gjennombruddet som fant sted på Center for Conservation i Apollo Beach.

– Tok utfordringen

I lengre tid har akvariet arbeidet med forskningsprogrammet «Project Coral», som blant annet tar sikte på å få det omtrent 7.000 år gamle korallrevet «Florida Keys» til å blomstre opp igjen.

Det er kontinental-USAs eneste levende korallrev, og kommer på tredjeplass blant verdens største korallrev. I senere tid har revets koraller vært preget av sykdom og forplantningsproblemer.

Forskerne mener det de nå har fått til kan på sikt bidra til å redde korallene fra utryddelse.

– Mens mange koralleksperter ikke trodde det kunne gjøres, tok vi den utfordringen på strak arm og dedikerte ressursene våre og ekspertisen vår til å oppnå dette monumentale resultatet. Vi holder oss sterkt dedikerte til det å redde Nord-Amerikas eneste barriererev og vil nå jobbe enda hardere for å beskytte og gjenopprette vår blå planet, sier Roger Germann, administrerende direktør for Florida Aquarium, i pressemeldingen.

Les også: Korallrev-tilsynet i Australia krever strakstiltak

Gytte synkront, til forventet tid

Lab-eksperimentene med å få korallene til å gyte er utført i fellesskap med London-baserte Horniman Museum and Gardens, og startet opp på tampen av 2017.

For å få korallene til å formere seg, ble organismens naturlige omgivelser gjenskapt ved hjelp av moderne teknologi. Å gjenskape soloppgangen, solnedgangen og månens faser korrekt, var del av dette.

Forskerne hadde forutsett på hvilket tidspunkt korallene ville gyte, og det skjedde til og med synkront.

– Når du har godt stell, fantastisk vannkvalitet og alle de riktige miljømessige forholdene, er det dette du kan få til. Du kan endre reglene for korallgjenoppretting, sier koralforsker Keri O'Neil i pressemeldingen.

Les også: Kan solkrem-forbud for å redde korallrev være mer til skade enn gagn?

Mangfoldig økosystem

Rundt havenes korallrev vrimler og yrer det av liv. Korallrev er «havets regnskoger», og er blant annet bebodd av oksygenproduserende alger samt fisker i alle regnbuens farger. Mange marine organismer og dyr er avhengige av korallrevene for å overleve.

Revene bygges opp over tid av skjelettene til korallene, og korallene får sin farve fra algene som lever på deres hud.

Livet rundt korallrevene er mangfoldig, men også sårbart. Mange korallrev trues i dag av blant annet menneskelig aktivitet og såkalt «bleking», som kan skyldes økte havtemperaturer, økt UV-stråling og sykdom fra bakterier.

Se video i toppen av saken!

Les også: Havprofessor: – Norge er et lyspunkt som har berget torsken ved å senke fangsten

Personvernpolicy