Guterres advarer mot dramatisk klimakrise

António Guterres ber landene som kommer til FNs klimatoppmøte love større kutt enn de gikk inn for i Parisavtalen. Arkivfoto: Bebeto Matthews / AP / NTB scanpix
António Guterres ber landene som kommer til FNs klimatoppmøte love større kutt enn de gikk inn for i Parisavtalen. Arkivfoto: Bebeto Matthews / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Verden står overfor en dramatisk klimakrise, sa FNs generalsekretær da han gjestet G7-toppmøtet. I september er han vert for FNs klimatoppmøte i New York.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

António Guterres oppfordrer lederne som kommer til klimatoppmøtet om en snau måned, til å bli enige om å kutte mer i klimagassutslippene enn det de har lovet i Parisavtalen fra 2015. FN-lederen sa at smeltingen av Grønlandsisen er dramatisk og at årene 2015 til 2019 er de fem varmeste som er målt noensinne.

– Vi ligger mye dårligere an enn vi gjorde i Paris. Det er tvingende nødvendig at landene blir enige om å gå lenger enn det som ble lovet i Paris, sa Guterres da han kom på besøk på siste dag av G7-toppmøtet i Biarritz mandag.

Trump uteble

President Donald Trump har trukket USA ut av Parisavtalen, men Guterres sier delstater, byer og bedrifter «har kapasitet til å levere på klimafeltet».

Trump uteble også fra klimadiskusjonen på den siste dagen av toppmøtet i franske Biarritz, men vert Emmanuel Macron forsikrer at Trump stiller seg bak gruppens tiltak for å bekjempe de pågående skogbrannene i Amazonas. Den franske presidenten sier G7-landene vil finansiere et brannfly og stille opp med 20 millioner euro – rundt 200 millioner kroner – til slukkingsarbeidet i regnskogen, som han omtalte som verdens lunger.

– Vi må svare på ropet fra skogen som brenner i Amazonas, sa Macron mandag. Han har allerede omtalt situasjonen i Amazonas som «en internasjonal krise» og hadde det som en av hovedsakene under G7-møtet.

Skogplanting

G7-landene er også blitt enige om å støtte en plan for å få tilbake skogområder som er gått tapt. Denne mer langsiktige planen skal avdekkes på toppmøtet i New York i september, ifølge en av Macrons rådgivere.

Guterres sa at skogplanting er nødvendig «for å bevare denne universelle arven, som er avgjørende for velferden til verdens befolkning».

En plan om nyplanting av skog må godkjennes av Brasil og av urfolksgruppene som bor i Amazonas.

Personvernpolicy