Guterres advarer mot dramatisk klimakrise

António Guterres ber landene som kommer til FNs klimatoppmøte love større kutt enn de gikk inn for i Parisavtalen. Arkivfoto: Bebeto Matthews / AP / NTB scanpix
António Guterres ber landene som kommer til FNs klimatoppmøte love større kutt enn de gikk inn for i Parisavtalen. Arkivfoto: Bebeto Matthews / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Verden står overfor en dramatisk klimakrise, sa FNs generalsekretær da han gjestet G7-toppmøtet. I september er han vert for FNs klimatoppmøte i New York.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

António Guterres oppfordrer lederne som kommer til klimatoppmøtet om en snau måned, til å bli enige om å kutte mer i klimagassutslippene enn det de har lovet i Parisavtalen fra 2015. FN-lederen sa at smeltingen av Grønlandsisen er dramatisk og at årene 2015 til 2019 er de fem varmeste som er målt noensinne.

– Vi ligger mye dårligere an enn vi gjorde i Paris. Det er tvingende nødvendig at landene blir enige om å gå lenger enn det som ble lovet i Paris, sa Guterres da han kom på besøk på siste dag av G7-toppmøtet i Biarritz mandag.

Trump uteble

President Donald Trump har trukket USA ut av Parisavtalen, men Guterres sier delstater, byer og bedrifter «har kapasitet til å levere på klimafeltet».

Trump uteble også fra klimadiskusjonen på den siste dagen av toppmøtet i franske Biarritz, men vert Emmanuel Macron forsikrer at Trump stiller seg bak gruppens tiltak for å bekjempe de pågående skogbrannene i Amazonas. Den franske presidenten sier G7-landene vil finansiere et brannfly og stille opp med 20 millioner euro – rundt 200 millioner kroner – til slukkingsarbeidet i regnskogen, som han omtalte som verdens lunger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi må svare på ropet fra skogen som brenner i Amazonas, sa Macron mandag. Han har allerede omtalt situasjonen i Amazonas som «en internasjonal krise» og hadde det som en av hovedsakene under G7-møtet.

Skogplanting

G7-landene er også blitt enige om å støtte en plan for å få tilbake skogområder som er gått tapt. Denne mer langsiktige planen skal avdekkes på toppmøtet i New York i september, ifølge en av Macrons rådgivere.

Guterres sa at skogplanting er nødvendig «for å bevare denne universelle arven, som er avgjørende for velferden til verdens befolkning».

En plan om nyplanting av skog må godkjennes av Brasil og av urfolksgruppene som bor i Amazonas.