Russland frigir detaljer om stråling etter ulykke

Bildet viser militærbasen i Nyonoksa, utenfor Arkhangelsk, før eksplosjonen. Fem forskere ble drept da et forsøk som innebar raketter og kjernefysisk materiale gikk i lufta 8. august.
Bildet viser militærbasen i Nyonoksa, utenfor Arkhangelsk, før eksplosjonen. Fem forskere ble drept da et forsøk som innebar raketter og kjernefysisk materiale gikk i lufta 8. august. Foto: AFP / NTB scanpix

Russiske myndigheter frigir nye detaljer om den radioaktive strålingen som ble målt etter eksplosjonen på en marinebase i Arkhangelsk. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fem ansatte i det russiske atomenergibyrået Rosatom og to ansatte i den russiske marinen omkom i ulykken 8. august, som skal ha skjedd under testing av det president Vladimir Putin har omtalt som et nytt våpensystem. Seks andre ble sendt til sykehus med skader.

Russland har bekreftet at den radioaktive strålingen i byen Severodvinsk, rundt 50 kilometer øst for marinebasen, var opptil 16 ganger høyere enn normalt rett etter eksplosjonen.

Ikke advart

Ifølge det statlige russiske vær- og miljøovervåkingsbyrået skyldtes dette en sky med radioaktiv gass, som inneholdt isotopene barium, strontium og lantan, som passerte over området etter ulykken.

Ifølge byrået er det ikke funnet spor av radioaktivitet i lufta eller på bakken i Severodvinsk-området siden 8. august.

Legene ved to sykehus i Arkhangelsk, som tok imot de skadde, ble ikke advart mot strålingsfaren ved å behandle de skadde. De hadde ikke beskyttelsesutstyr og frykter nå at de selv ble utsatt for radioaktiv stråling, ifølge BBC.

Legene anslår at minst 90 personer var i kontakt med de seks skadde, uten at det russiske forsvaret advarte om strålingsfare.

Aktuelt: Russiske leger fortviler etter tåkelegging av atomulykke

Lav stråling i Norge

Det ble også målt radioaktivitet i luften i Finnmark i etterkant av en ulykken i Arkhangelsk, som ligger rundt 700 kilometer fra grensa til Norge.

Sensorer som måler radioaktiv stråling ble slått av dager etter eksplosjonen ved militæranlegget utenfor Askhangelsk i Russland. Fem personer i atomenergibyrået Rosatom i Russland døde i ulykken, mens tre ble skadd. Foto: Russian State Atomic Energy Corporation ROSATOM / AP/ NTB scanpix. Foto: AP
Sensorer som måler radioaktiv stråling ble slått av dager etter eksplosjonen ved militæranlegget utenfor Askhangelsk i Russland. Fem personer i atomenergibyrået Rosatom i Russland døde i ulykken, mens tre ble skadd. Foto: Russian State Atomic Energy Corporation ROSATOM / AP/ NTB scanpix. Foto: AP

Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) i Norge opplyste imidlertid at nivået var svært lavt og at strålingen ikke utgjorde noen fare for mennesker og miljø. De kunne heller ikke fastslå at strålingen hadde sammenheng med ulykken i Arkhangelsk.

«Skyfall»

Sensorene som måler radioaktivitet ved den russiske marinebasen, ble ifølge Reuters slått av rett etter ulykken, og det spekuleres i om dette ble gjort for å skjule at strålingen der var langt høyere enn oppgitt.

Russiske og vestlige eksperter tror ulykken skjedde under testing av den atomdrevne krysserraketten 9M730 Burevestnik, av NATO døpt «Skyfall».

Putin har tidligere hevdet at den nyutviklede raketten vil få ubegrenset rekkevidde.