Irans utenriksminister har landet i Biarritz under G7-toppmøte

Foto: AFP / NTB scanpix.
Foto: AFP / NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Irans utenriksminister Mohammed Javad Zarif kom søndag til Biarritz sør i Frankrike, der lederne i G7-landene har toppmøte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I en twitter-melding søndag kveld skriver Zarif at han har møtt president Emmanuel Macron etter først å ha møtt Frankrikes utenriksminister Jean-Yves Le Drian i den franske byen.

– Veien foran oss er vanskelig, men verdt et forsøk, skriver den iranske utenriksministeren.

Den franske presidenten er fornøyd med møtet.

– Diskusjonene er positive, sier en ansatt på presidentkontoret.

Også tyske og britiske tjenestemenn deltok i møtene.

Overrasket

Besøket var ikke annonsert på forhånd, og mange ble derfor overrasket da flere nettsteder for flysporing viste et Airbus A-321-fly som reiste fra Teheran til Biarritz.

Flyplassen i Biarritz har vært stengt for all annen trafikk enn G7-relaterte flygninger mellom lørdag og mandag mens toppmøtet pågår.

Kort tid etter at møtene med den franske presidenten var over, forlot Zarifs fly flyplassen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Invitert

En fransk tjenestemann opplyser at det er Frankrike som har invitert Zarif for å forsøke å lette spenningen rundt atomprogrammet. Det overraskende besøket kommer kun dager etter at Frankrikes president, Emmanuel Macron, hadde et møte med Zarif i Paris.

Talsmannen for det iranske utenriksdepartementet, Abbas Mousavi, understreker at Zarif verken skulle delta på møter eller forhandlinger med USA.

Fortsetter dialogen

Iran ble søndag drøftet blant G7-lederne. Der ble det klart at Macron skal fortsette dialogen med Iran.

Kilder tett på Macron sier det er en høy prioritet å minske spenningen i Persiabukta og forhindre at Iran utvikler atomvåpen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Franske kilder sa tidligere at G7-lederne hadde gitt Macron mandat til å snakke med Iran. Macron benekter imidlertid at han hadde fått et mandat.

– G7 er en uformell klubb. Det fins ikke noe som heter mandat som noen i G7 gir noen andre i G7, sa den franske presidenten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs president Donald Trump avviste at han hadde gått med på å sende noe felles G7-budskap, men sa at han heller ikke hadde noen innvendinger mot at andre snakker med Iran.

– Man kan ikke stoppe mennesker fra å prate. Hvis de vil prate, så kan de prate, sier Trump.

Økt spenning

Spenningen har økt betraktelig de siste månedene mellom Iran, USA og EU-landene etter at Trump gjeninnførte sanksjoner mot Iran.

Trump trakk i mai i fjor USA ut av atomavtalen som i 2015 ble framforhandlet med USA, Russland, Kina, Storbritannia, Frankrike, Tyskland og EU og trådte i kraft året etter.

Da USA gjeninnførte sanksjonene, advarte de også europeiske og andre lands selskaper mot å handle med Iran, til EUs store irritasjon.

USA begrunnet at de trakk seg fra avtalen med bekymring for Irans missilprogram og regionale innflytelse.

Konfliktnivået har de siste månedene også økt kraftig i farvannene rundt Hormuzstredet, der flere skip er blitt angrepet, inkludert to fartøyer med tilknytning til Norge.