400-årsmarkering for starten på slavehandelen i USA

På kysten av den amerikanske delstaten Virginia samlet folk seg flere steder lørdag for på markere at det er 400 år siden slavehandelen ble innført.

Flere av dem som talte i anledning dagen, reflekterte over den umenneskelige behandlingen slavene ble utsatt for.

De første afrikanske slavene som kom til de britiske koloniene som etter hvert skulle bli USA, var en gruppe på rundt 20 personer som ble tatt til fange i det som i dag er Angola. I slutten av august 1619 ble de solgt i bytte mot mat ved Point Comfort – der det nedlagte kystfortet Monroe ligger nå – i Virginia. Dette regnes av mange historikere som starten på slavehandel i de britiske koloniene.

– I dag tar vi inn over oss at for 400 år siden ankom de første afrikanske slavene til Virginia. I likhet med dere og meg hadde de sitt liv og sin familie – som de aldri fikk se igjen, sa Virginias guvernør Ralph Northam. Delstatens to senatorer var også til stede sammen med lokale politikere, representanter fra andre slavestater og afrikansk-amerikanere som kan spore slekten tilbake til noen av de første som ble tatt og ført over havet.

Slaveri var lovlig i alle de 13 britiske koloniene som etter hvert løsrev seg og dannet USA på slutten av 1700-tallet. Storbritannia avskaffet slavehandelen i imperiet i 1807. I USA var retten til å holde slaver en hovedfaktor i splittelsen som ledet til borgerkrigen og den endelige avskaffingen av slaveriet i hele USA i 1865. I løpet av over 245 år med slaveri, levde til sammen nesten fire millioner i ufrihet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden