Laksedød i Alaska knyttes til varmere elver

Fiskeforsker Peter Westley har tatt bilder av noen av de døde laksene i Alaska. Økt vanntemperatur etter en rekordvarm sommer har trolig medvirket til økt laksedød i delstaten. Foto: Peter Westley / University of Alaska Fairbanks / AP / NTB scanpix.
Fiskeforsker Peter Westley har tatt bilder av noen av de døde laksene i Alaska. Økt vanntemperatur etter en rekordvarm sommer har trolig medvirket til økt laksedød i delstaten. Foto: Peter Westley / University of Alaska Fairbanks / AP / NTB scanpix. Foto: Peter Westley / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Omfattende laksedød i Alaska skyldes trolig økt temperatur i elvene som følge av en rekordvarm sommer, opplyser delstatens fiskerioppsyn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dermed kan også laksen føres opp på listen over arter som ble berørt av rekordhøye temperaturer i delstaten lengst nordvest i USA. I vassdrag over hele Alaska har det dukket opp død laks, noe som trolig henger sammen med høyere vanntemperatur eller lav vannstand i elvene, sier Sam Rabung, sjefen for kommersielt fiske i Alaskas fisk- og viltforvaltning.

Etaten har ikke tallfestet tidligere forekomster av varmerelatert fiskedød, ettersom dette som regel oppstår sporadisk, forteller Rabung. Denne gangen skal forskerne i etaten hans analysere og oppsummere det som har skjedd.

– Hvis vi har flere år som dette på rad, da tror jeg vi har et stort problem, sier Rabung.

Les også: Forskere: Klimaendringene forsterket hetebølgen

Hvert år er død fisk et vanlig syn i elvene. Stillehavslaksen dør når hunnen har lagt egg og hannen har befruktet dem. Det som har skapt bekymring i år, er at flere av de døde fiskene var fulle av egge og altså hadde dødd før de fikk gyte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er i tråd med det forskere, inkludert meg selv og mine kolleger, har advart mot som en sannsynlig hendelse. Vi må forberede oss og ikke være overrasket om dette skjer i fremtiden også, for det vil det gjøre, sier fiskeforsker Peter Westley ved University of Alaska Fairbanks.

En varm junimåned i Alaska ble etterfulgt av den varmeste måneden som noensinne er målt i delstaten. Gjennomsnittstemperaturen i juli var 14,5 grader celsius, 3 grader høyere enn det historiske snittet. Det finnes dokumenterte målinger tilbake til 1925.

Les også:
Holdt minneseremoni for isbre som gikk tapt Forskere: Klimaendringer bidrar til torskekrise