500 år gammel inkajente returnert til Bolivia

«Inkaprinsessen« Nusta har endelig kommet hjem etter 129 år. Se video.

Mumien av en ung jente som levde mot slutten av inkatiden skal returneres til Bolivia etter 129 år i USA. Nå starter arbeidet med å finne ut mer om hvem jenta egentlig var.

Hun kalles for Nusta, inkaspråkets navn for prinsesse, og hun var rundt åtte år gammel da hun døde i Bolivia for rundt 500 år siden.

I 1890 ble de mumifiserte restene av den vesle inkapiken tatt med fra Bolivia til USA av sønnen til en amerikansk diplomat. Senere endte mumien opp i samlingen til Michigan State University.

Der forble Nusta inntil for to uker siden, da hun ble returnert tilbake til Bolivia etter at en avtale ble inngått mellom bolivianske og amerikanske myndigheter.

Mumien av den vesle piken anses for å være i spesielt god stand. Det svarte håret hennes fremstår som nyflettet og i ene hånden har hun fått festet noen små fuglefjær. Klærne hun har på seg er laget av tråder fra lama eller alpakka, dyr som ble domestiserte for over 4000 år siden.

Les også: Skal finne svaret på mystisk mumie-gåte

Det antas at hun opprinnelig var fra en region i nærheten av dagens La Paz i Bolivia og at hun tilhørte Pacajes-folket, en undergruppe av Aymara-folket som i dag primært lever rundt Titicacasjøen på grensen mellom Peru og Bolivia.

Karbondatering har vist at hun levde en gang mot slutten av 1400-tallet, hvilket vil si at hun trolig døde rett før Columbus ankom Amerika og noen tiår før spanske conquistadorer nedkjempet inkariket.

Likevel er det fortsatt mange ubesvarte spørsmål knyttet til Nusta, hvem hun var og hvordan hun levde. Hun ble begravet med sandaler, en liten leirkrukke, punger, fjær og flere typer plantevekster, blant annet mais og koka.

Les også: Egyptiske myndigheter vil flytte Tut-ankh-Amon

Kan ha blitt ofret

Det kan være at den unge jenta hadde en status eller ble ansett for å være så viktig at hun fortjente å bli begravd med verdigjenstander. Men det kan også være at hun ble ofret for å blidgjøre inkagudene. Inka-indianernes barneofring er ikke ukjent, et ritual kjent som capacocha.

For å finne flere svar vil bolivianske eksperter, med internasjonal hjelp, studere levningene videre. De håper blant annet å finne ut hvorfor hun døde, hvordan kostholdet var, finne ut mer om tekstilene i klærne hun hadde på seg - og også lære mer om samfunnet hun var en del av.

– Før ble gjenstander lappet sammen, gjenstander til ritualer, potter og andre ting. Men dette er første gang at vi har fått returnert en kropp. Det gir oss muligheten til å svare på mange spørsmål og åpne en prosess der vi undersøker og lærer hvordan våre forfedre var, forteller kulturminister Wilma Alanoca i et videointervju med AP (se øverst).

De første funnene forventes å bli presentert allerede i november.

Det arkeologiske museet i La Paz planlegger da også å vise fram mumien til publikum.

Les også: Analyserte DNA fra 3400 år gamle mumier

Returnering av gjenstander

Bolivia er et av flere land som har engasjert seg i debatten om å «avkolonisere» museer. Mange samlinger i store museer verden over er bygget på imperialisme og krig, og flere land har tatt til orde for at gjenstander bør returneres til der de opprinnelig kom fra.

De siste årene har Bolivia klart å få tilbakeført flere viktige arkeologiske gjenstander som har blitt stjålet eller bragt ut av landet ulovlig. Mumien av Nusta er imidlertid første gang menneskelige levninger av så stor arkeologisk viktighet har blitt returnert.

Les også: Rørende øyeblikk markerte tilbakelevering av Kon Tiki-gjenstander

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden