Abe anklager Sør-Korea for tillitsbrudd

Japans statsminister Shinzo Abe misliker sterkt at Sør-Korea bryter en avtale om etterretningssamarbeid.
Japans statsminister Shinzo Abe misliker sterkt at Sør-Korea bryter en avtale om etterretningssamarbeid. Foto: Yoshitaka Sugawara / AP

Japans statsminister Shinzo Abe anklager Sør-Korea for tillitsbrudd etter at landet har trukket seg fra en avtale om etterretningssamarbeid.

Forholdet mellom Japan og Sør-Korea har den siste tiden blitt stadig mer anstrengt som følge av en bitter handelskonflikt, og torsdag kunngjorde myndighetene i Seoul at de slår en strek over en avtale om deling av militær etterretning.

Sør-Korea viser til Japans stadig strammere eksportkontroll, blant annet begrensninger på eksport av høyteknologi som sørkoreanske mobilprodusenter er avhengige av.

Statsminister Shinzo Abe betegner Sør-Koreas beslutning om å bryte avtalen om etterretningssamarbeid som «et tillitsbrudd» og sier at Japan nå i stedet vil trappe opp samarbeide med USA.

Sør-Korea varsler også økt militært samarbeid med USA «for å sikre fred og framgang i regionen» og «vil forsøke å styrke sitt eget forsvar ved å utvikle militære satellitter og andre overvåkingsmetoder», sier en høytstående tjenestemann i Seoul.

Koreahalvøya var i årene 1910 til 1945 japansk koloni. Japan hevder å ha gjort opp for seg og viser til en avtale om normalisering som ble inngått i 1965. Sør-Koreas høyesterett har imidlertid slått fast at sørkoreanere som ble satt til tvangsarbeid under kolonitiden, har rett til å søke den japanske stat om erstatning.

Sør-Korea hevder at handelsstriden er et forsøk fra Japans side på å hindre framtidige erstatningskrav, noe myndighetene i Tokyo avviser.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært