Verdens mest skitne industrier forurenser politikken

Olje- og gassindustrien planlegger å bruke 4,9 trillioner dollar på å lete etter og utvikle nye olje- og gassfelt de neste ti årene.
Olje- og gassindustrien planlegger å bruke 4,9 trillioner dollar på å lete etter og utvikle nye olje- og gassfelt de neste ti årene. Foto: Nick Oxford / Reuters/NTB Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lobbyen for fossile brennstoff er truet av offentlig bekymring for klimakrisen. Derfor kjøper den innflytelse for å oppnå de resultatene den ønsker. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: George Monbiot
Spaltist i The Guardian

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

At kollapsen av økosystemer og naturressurser vi er avhengig av sammenfaller med en periode hvor offentlige bjørnetjenester regjerer, er vår tids tragedie.

Akkurat når vi trenger å heve oss over egeninteresser og kortsiktighet, representerer myndigheter verden over de slemmeste og mest skitne av spesielle interesser. I Storbritannia, USA, Brasil, Australia og mange andre nasjoner, er det forurensende styresmakter som regjerer.

Jordklodens systemer ødelegges i forbløffende hastighet. Skogbranner herjer i Sibir og Alaska. Mange steder har brannene trengt seg dypt ned i torven, og ført til enorme utslipp av karbondioksid og metan, noe som forsterker den globale oppvarmingen. I løpet av juli måned alene skal arktiske skogbranner ha sluppet ut like mye karbondioksid i atmosfæren som Østerrike gjør i løpet av et år. Vi ser allerede en ond sirkel av tilbakevirkende effekter, hvor konsekvenser av klimaendringer fører til økte klimaendringer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Et satelittbilde fra 31. juli viser skogbrann i Sibir. Foto: AP/NTB Scanpix
Et satelittbilde fra 31. juli viser skogbrann i Sibir. Foto: AP/NTB Scanpix

En stri strøm av smeltevann renner ut i havet fra Grønlandsisen på grunn av en hetebølge som fører til temperaturer 15 grader over normalen. Klimamodeller har anslått at daglig is-tap på denne skalaen først vil forekomme i 2070. Nå skjer det 50 år før tiden. Hastigheten permafrosten i arktiske Canada tiner på overstiger nå forskerens anslåtte nivå for 2090, ifølge en studie publisert i tidsskriftet Geophysical Research Letters.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Klimamodeller har anslått at daglig is-tap på denne skalaen først vil forekomme i 2070. Nå skjer det 50 år før tiden.

Mens rekord-temperaturer i Europa sist måned forårsaket ubehag og problemer, er de i Sørvest-Asia nå i ferd med å nå punktet hvor menneskekroppen når sitt termiske tålepunkt. Større deler av verden vil bli avhengige av aircondition. Ikke bare for komfort, men for å overleve. Det er en annen tilbakevirkende effekt av klimaendringer, da aircondition krever massivt energibruk. De som ikke har råd til skaffe seg det, må enten flytte eller dø. Klimaendringer driver allerede flere mennesker på flukt enn både fattigdom og konflikt, samtidig som de fører til mer fattigdom og konflikt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stemmer: Den norske klimafornektelsen

Sørvest-Asia er rammet av en hetebølge. Denne kvinnen i Tokyo kjøler seg ned med en håndvifte. Foto: Charly Triballeau / AFP/NTB Scanpix
Sørvest-Asia er rammet av en hetebølge. Denne kvinnen i Tokyo kjøler seg ned med en håndvifte. Foto: Charly Triballeau / AFP/NTB Scanpix

En fersk studie publisert i tidsskriftet Nature viser at vi har lite håp om å forhindre lavere global oppvarming enn 1,5 grad med mindre vi avvikler eksisterende infrastruktur for fossilt brennstoff. Selv hvis vi ikke etablerer noen nye gass- eller kullkraftverk, eller ikke bygger noen nye veier eller flyplasser, vil klimagassutslipp fra eksisterende infrastruktur sannsynligvis dytte oss over grensen. Kun ved å avvikle noe av denne infrastrukturen før tiden kan vi skaffe oss en 50 prosent sjanse for å begrense temperaturøkningen i tråd med Paris-avtalen. Likevel, istedenfor å avvikle jordklodens drapsmaskiner, gjør nesten alle regjeringer og industrier det motsatte.

Istedenfor å avvikle jordklodens drapsmaskiner, gjør nesten alle regjeringer og industrier det motsatte.

Olje- og gassindustrien har intensjoner om å bruke 4,9 trillioner dollar på å utforske og utvikle nye reserver over de neste ti årene. Reserver vi ikke har råd til brenne. Ifølge det internasjonale pengefondet IMF bruker verdens myndigheter fem trillioner dollar på å subsidiere fossilt brensel hvert eneste år - mye mer enn de bruker på å adressere vår eksistensielle krise. USA bruker ti ganger så mye penger på disse spinnville subsidiene som de bruker på sitt føderale utdanningsbudsjett. I fjor brukte verden mer fossilt brennstoff enn noen gang tidligere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En analyse av Barry Saxifrage i Canadas National Observer viser at halvparten av alt fossilt brennstoff noen ganger brukt av mennesker har blitt brukt siden 1990. Antallet fornybare og atomdrevne kraftverk har også økt i perioden, men gapet mellom produksjonen av fossilt brennstoff og lav-karbon energi har ikke blitt mindre. Det har blitt større. Det som teller i forsøket på å hindre økt global oppvarming er ikke alle de gode tingene vi starter å gjøre, men de dårlige tingene vi slutter med. Å legge ned fossil infrastruktur krever myndighetenes innblanding.

Bildet er tatt 1. august og viser smeltevann renne ned i fjorden nær Kangerlussaq vest på Grønland. Foto: Caspar Haarløv / AP/NTB Scanpix
Bildet er tatt 1. august og viser smeltevann renne ned i fjorden nær Kangerlussaq vest på Grønland. Foto: Caspar Haarløv / AP/NTB Scanpix

I mange nasjoner jobber imidlertid ikke myndighetene for å beskytte menneskeheten fra den eksistensielle trusselen fra fossilt brennstoff. I stedet jobber de for å beskytte olje-, kull- og gassindustrien fra den eksistensielle trusselen fra offentlige protester. 18 stater i USA har lagt fram forslag som kriminaliserer protester mot olje i rørledninger, i et forsøk på å knuse demokratisk uenighet på vegne av oljeindustrien. I juni foreslo Donald Trumps administrasjon et føderalt lovverk som åpner for å fengsle mennesker i opp til 20 år for å hindre konstruksjon av rørledninger til olje.

Artikkelen fortsetter under annonsen
18 stater i USA har lagt fram forslag som kriminaliserer protester mot olje i rørledninger, i et forsøk på å knuse demokratisk uenighet på vegne av oljeindustrien.

Organisasjonen Global Witness rapporterer at i flere nasjoner, med Filippinene i spissen, har myndighetene egget til drap på miljødemonstranter. Prosessen begynner med retorikk som demoniserer sivile protester som ekstremisme og terrorisme. Deretter innfører de lovverk som kriminaliserer forsøk på å beskytte vår levende planet. En lignende demonisering har begynt i Storbritannia med offentliggjøringen av en rapport fra Policy Exchange, finansiert med hemmelige midler. Rapporten svartmaler Extinction Rebellion, en politisk bevegelse som bruker sivil ulydighet og ikke-voldelig motstand for å protestere mot blant annet klimaendringer. Som alle lignende rapporter fikk den enorm dekning på flere plattformer hos BBC. Mediehuset stilte ikke spørsmål ved hvem som finansierte rapporten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lobby-grupper med hemmelig finansiering, slik som TaxPayers Alliance, the Adam Smith Institute og the Institute of Economic Affairs, har forsynt Boris Johnsons regjering med flere viktige rådgivere. Johnson har også utnevnt Andrea Leadsom som leder for departementet med ansvar for klimapolitikk. Leadsom er en entusiastisk tilhenger av oljeutvinningsformen fracking. Videre har han utnevnt Grant Shapps som samferdselsminister. Inntil forrige måned var han styreformann i British Infrastructure Group, som promoterer utvidelse av veier og flyplasser. Forrige uke publiserte The Guardian dokumenter som antyder at firmaet til Johnsons rådgiver Lynton Crosby har produsert umerket Facebook-reklame på vegne av kullindustrien.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Politikken er dominert av de mest skitne industriene.

Fordi de mest skitne industriene får minst støtte i offentligheten, har de det største incentivet til å bruke penger på politikk for å oppnå resultatene de ønsker og vi ikke ønsker. De finansierer politiske partier, lobby-grupper og tenketanker, falske grasrot-organisasjoner og umerket reklame på sosiale medier. Som et resultatet er politikken dominert av de mest skitne industriene.

Vi blir fortalt at vi må frykte «ekstremistene» som protesterer mot jordas ødeleggelse og utfordrer skitten industri og de skitne myndighetene den kjøper. Men ekstremistene vi bør frykte er de som sitter i posisjon.

Oversatt og tilrettelagt av Elisabeth Bergskaug /ABC Nyheter.