Verdens mest skitne industrier forurenser politikken

Olje- og gassindustrien planlegger å bruke 4,9 trillioner dollar på å lete etter og utvikle nye olje- og gassfelt de neste ti årene.
Olje- og gassindustrien planlegger å bruke 4,9 trillioner dollar på å lete etter og utvikle nye olje- og gassfelt de neste ti årene. Foto: Nick Oxford / Reuters/NTB Scanpix

Lobbyen for fossile brennstoff er truet av offentlig bekymring for klimakrisen. Derfor kjøper den innflytelse for å oppnå de resultatene den ønsker.

Stemmer: George Monbiot
Spaltist i The Guardian

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

At kollapsen av økosystemer og naturressurser vi er avhengig av sammenfaller med en periode hvor offentlige bjørnetjenester regjerer, er vår tids tragedie.

Akkurat når vi trenger å heve oss over egeninteresser og kortsiktighet, representerer myndigheter verden over de slemmeste og mest skitne av spesielle interesser. I Storbritannia, USA, Brasil, Australia og mange andre nasjoner, er det forurensende styresmakter som regjerer.

Jordklodens systemer ødelegges i forbløffende hastighet. Skogbranner herjer i Sibir og Alaska. Mange steder har brannene trengt seg dypt ned i torven, og ført til enorme utslipp av karbondioksid og metan, noe som forsterker den globale oppvarmingen. I løpet av juli måned alene skal arktiske skogbranner ha sluppet ut like mye karbondioksid i atmosfæren som Østerrike gjør i løpet av et år. Vi ser allerede en ond sirkel av tilbakevirkende effekter, hvor konsekvenser av klimaendringer fører til økte klimaendringer.

Et satelittbilde fra 31. juli viser skogbrann i Sibir. Foto: AP/NTB Scanpix
Et satelittbilde fra 31. juli viser skogbrann i Sibir. Foto: AP/NTB Scanpix

En stri strøm av smeltevann renner ut i havet fra Grønlandsisen på grunn av en hetebølge som fører til temperaturer 15 grader over normalen. Klimamodeller har anslått at daglig is-tap på denne skalaen først vil forekomme i 2070. Nå skjer det 50 år før tiden. Hastigheten permafrosten i arktiske Canada tiner på overstiger nå forskerens anslåtte nivå for 2090, ifølge en studie publisert i tidsskriftet Geophysical Research Letters.

Klimamodeller har anslått at daglig is-tap på denne skalaen først vil forekomme i 2070. Nå skjer det 50 år før tiden.

Mens rekord-temperaturer i Europa sist måned forårsaket ubehag og problemer, er de i Sørvest-Asia nå i ferd med å nå punktet hvor menneskekroppen når sitt termiske tålepunkt. Større deler av verden vil bli avhengige av aircondition. Ikke bare for komfort, men for å overleve. Det er en annen tilbakevirkende effekt av klimaendringer, da aircondition krever massivt energibruk. De som ikke har råd til skaffe seg det, må enten flytte eller dø. Klimaendringer driver allerede flere mennesker på flukt enn både fattigdom og konflikt, samtidig som de fører til mer fattigdom og konflikt.

Stemmer: Den norske klimafornektelsen

Sørvest-Asia er rammet av en hetebølge. Denne kvinnen i Tokyo kjøler seg ned med en håndvifte. Foto: Charly Triballeau / AFP/NTB Scanpix
Sørvest-Asia er rammet av en hetebølge. Denne kvinnen i Tokyo kjøler seg ned med en håndvifte. Foto: Charly Triballeau / AFP/NTB Scanpix

En fersk studie publisert i tidsskriftet Nature viser at vi har lite håp om å forhindre lavere global oppvarming enn 1,5 grad med mindre vi avvikler eksisterende infrastruktur for fossilt brennstoff. Selv hvis vi ikke etablerer noen nye gass- eller kullkraftverk, eller ikke bygger noen nye veier eller flyplasser, vil klimagassutslipp fra eksisterende infrastruktur sannsynligvis dytte oss over grensen. Kun ved å avvikle noe av denne infrastrukturen før tiden kan vi skaffe oss en 50 prosent sjanse for å begrense temperaturøkningen i tråd med Paris-avtalen. Likevel, istedenfor å avvikle jordklodens drapsmaskiner, gjør nesten alle regjeringer og industrier det motsatte.

Istedenfor å avvikle jordklodens drapsmaskiner, gjør nesten alle regjeringer og industrier det motsatte.

Olje- og gassindustrien har intensjoner om å bruke 4,9 trillioner dollar på å utforske og utvikle nye reserver over de neste ti årene. Reserver vi ikke har råd til brenne. Ifølge det internasjonale pengefondet IMF bruker verdens myndigheter fem trillioner dollar på å subsidiere fossilt brensel hvert eneste år - mye mer enn de bruker på å adressere vår eksistensielle krise. USA bruker ti ganger så mye penger på disse spinnville subsidiene som de bruker på sitt føderale utdanningsbudsjett. I fjor brukte verden mer fossilt brennstoff enn noen gang tidligere.

En analyse av Barry Saxifrage i Canadas National Observer viser at halvparten av alt fossilt brennstoff noen ganger brukt av mennesker har blitt brukt siden 1990. Antallet fornybare og atomdrevne kraftverk har også økt i perioden, men gapet mellom produksjonen av fossilt brennstoff og lav-karbon energi har ikke blitt mindre. Det har blitt større. Det som teller i forsøket på å hindre økt global oppvarming er ikke alle de gode tingene vi starter å gjøre, men de dårlige tingene vi slutter med. Å legge ned fossil infrastruktur krever myndighetenes innblanding.

Bildet er tatt 1. august og viser smeltevann renne ned i fjorden nær Kangerlussaq vest på Grønland. Foto: Caspar Haarløv / AP/NTB Scanpix
Bildet er tatt 1. august og viser smeltevann renne ned i fjorden nær Kangerlussaq vest på Grønland. Foto: Caspar Haarløv / AP/NTB Scanpix

I mange nasjoner jobber imidlertid ikke myndighetene for å beskytte menneskeheten fra den eksistensielle trusselen fra fossilt brennstoff. I stedet jobber de for å beskytte olje-, kull- og gassindustrien fra den eksistensielle trusselen fra offentlige protester. 18 stater i USA har lagt fram forslag som kriminaliserer protester mot olje i rørledninger, i et forsøk på å knuse demokratisk uenighet på vegne av oljeindustrien. I juni foreslo Donald Trumps administrasjon et føderalt lovverk som åpner for å fengsle mennesker i opp til 20 år for å hindre konstruksjon av rørledninger til olje.

18 stater i USA har lagt fram forslag som kriminaliserer protester mot olje i rørledninger, i et forsøk på å knuse demokratisk uenighet på vegne av oljeindustrien.

Organisasjonen Global Witness rapporterer at i flere nasjoner, med Filippinene i spissen, har myndighetene egget til drap på miljødemonstranter. Prosessen begynner med retorikk som demoniserer sivile protester som ekstremisme og terrorisme. Deretter innfører de lovverk som kriminaliserer forsøk på å beskytte vår levende planet. En lignende demonisering har begynt i Storbritannia med offentliggjøringen av en rapport fra Policy Exchange, finansiert med hemmelige midler. Rapporten svartmaler Extinction Rebellion, en politisk bevegelse som bruker sivil ulydighet og ikke-voldelig motstand for å protestere mot blant annet klimaendringer. Som alle lignende rapporter fikk den enorm dekning på flere plattformer hos BBC. Mediehuset stilte ikke spørsmål ved hvem som finansierte rapporten.

Lobby-grupper med hemmelig finansiering, slik som TaxPayers Alliance, the Adam Smith Institute og the Institute of Economic Affairs, har forsynt Boris Johnsons regjering med flere viktige rådgivere. Johnson har også utnevnt Andrea Leadsom som leder for departementet med ansvar for klimapolitikk. Leadsom er en entusiastisk tilhenger av oljeutvinningsformen fracking. Videre har han utnevnt Grant Shapps som samferdselsminister. Inntil forrige måned var han styreformann i British Infrastructure Group, som promoterer utvidelse av veier og flyplasser. Forrige uke publiserte The Guardian dokumenter som antyder at firmaet til Johnsons rådgiver Lynton Crosby har produsert umerket Facebook-reklame på vegne av kullindustrien.

Politikken er dominert av de mest skitne industriene.

Fordi de mest skitne industriene får minst støtte i offentligheten, har de det største incentivet til å bruke penger på politikk for å oppnå resultatene de ønsker og vi ikke ønsker. De finansierer politiske partier, lobby-grupper og tenketanker, falske grasrot-organisasjoner og umerket reklame på sosiale medier. Som et resultatet er politikken dominert av de mest skitne industriene.

Vi blir fortalt at vi må frykte «ekstremistene» som protesterer mot jordas ødeleggelse og utfordrer skitten industri og de skitne myndighetene den kjøper. Men ekstremistene vi bør frykte er de som sitter i posisjon.

Oversatt og tilrettelagt av Elisabeth Bergskaug /ABC Nyheter.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
05:17 Forbund mener voldsutsatte lærere står alene05:06 Medier: Våpenhvile inngått mellom Jihad og Israel04:44 Nav skjerper sikkerhetsrutinene for sine ansatte04:43 Giuliani: – Schiffs stjernevitner kom ikke med fakta04:14 To til sykehus etter kollisjon i Lindås03:55 Mistenkte fortsatt på frifot etter knivstikking i Oslo03:53 Mann pågrepet for å starte skogbranner i Australia03:03 Levninger fra tolv mennesker funnet i plastposer i Mexico02:47 Sexolog: – Norske barn lærer om sex fra porno02:34 To personer drept i sammenstøt i Bolivia02:24 Familie drept i israelsk luftangrep i Gaza02:03 Domstol avviser Trumps skattemelding-anke01:34 Mann på Sunnmøre tiltalt for å ha filmet kvinner i skjul00:58 Trump skal offentliggjøre utskrift av samtale med Zelenskyj23:53 Håndball: Reinkind storspilte i mesterligaen23:28 Trump: Jeg er en stor fan av Erdogan22:54 Trump: Jeg er en stor fan av Erdogan22:39 – Viktigst å gjøre opp, ikke å være navlebeskuende og granske oss selv22:08 Politiet leter etter tre gutter etter voldshendelse i Oslo22:06 Ny studie advarer: Insektapokalypse truer alt liv på jorden21:48 Lørenskog-saken: Politiet kan sitte på DNA-profilen til gjerningsperson20:24 Senterpartiet tar igjen Ap og Høyre på ny måling20:13 Facebook: Har slettet milliarder av falske kontoer20:00 Tungt skyts mot Dale: – Flaks at ingen har blitt skadd19:28 Ber norske studenter reise hjem fra Hongkong19:14 Mann pågrepet etter funn av eksplosiver for andre gang på kort tid18:48 Her har politiet 13 ukers «utdannelse»: Brutale videoer sjokkerer18:32 USAs Ukraina-ambassadør: Trumps mål var å etterforske Biden18:10 «Smart lyskryss» testet i Danmark: Kan spare millioner av timer i kø17:19 Politiet trappet opp etterforskning i savnetsak i Trondheim etter funn av gjenstander16:17 «Alle» er invitert til Putins fest – bortsett fra Erna16:15 IEA: Verden må gjøre mye mer for å skifte ut olje med fornybar energi15:48 Julio Kopseng dømt for voldtekt av ytterligere to kvinner15:30 Sandnes Ulf idømmes 0-3-tap etter utsettelse på grunn av banefrost15:28 Minst 13 personer mistet livet i bussulykke i Slovakia15:13 Oslos byråd innfører pensjon fra første krone14:55 Tolv drept i bilbombe i Afghanistan14:54 To menn stukket med kniv på trikk i Göteborg14:24 Ropstad ut mot miljøbevegelsens menneskesyn: – Vrøvl14:01 Usikkerhet rundt formsterke «Moi»13:44 Svigersønn-diplomati mellom USA og Tyrkia13:34 Skrivefeil oppklarte 75 år gammelt ubåtmysterium: – Jeg ble målløs13:34 Sykehus ilagt forelegg på 300.000 etter dødsfall13:18 Politiet tar beslag i millionformuen til Manshaus13:16 UD endrer reiseråd for Hongkong13:03 Nederland senker farten for å spare miljøet: – Et elendig tiltak13:01 Høsten slipper ikke taket12:38 To millioner ekstra til tiltak mot jødehat i Norge12:19 Mann døde etter fall inne på Oslo City12:05 To pågrepet for hærverk mot jødisk gravplass i Danmark12:05 Fire fra norske klubber i Færøyenes tropp på Ullevaal11:52 Presset Erna Solberg: – Horribelt å mene at homofili er synd11:46 Børsfall etter Trump-trusler om høyere toll11:40 Storavis: Bayern med forsterket Guardiola-jakt11:39 Viking Sky var kun en skipslengde fra å grunnstøte10:58 TV-sendte riksrettshøringer kan bli Trumps hittil største utfordring10:57 Varebilsjåfør døde etter kollisjon med buss10:43 Så store prisforskjeller for dagligvarer at det kan være lovbrudd10:40 23 drept i israelske flyangrep mot Gazastripen10:29 Erna Solberg sier Trine Skei Grande midt imot: – Ikke misunnelse10:12 New Zealands parlament stemte for aktiv dødshjelp10:12 Ledigheten faller blant innvandrere i Norge09:02 Nav-skandalen og vogntog på vinterføre er tema i spørretimen08:31 Skoler stenges mens demonstrasjonene raser i Hongkong08:29 Politiet advarer om krevende kjøreforhold: «Svært glatte veier»08:28 Kaos og ødeleggelser i Venezia08:22 Underskrift fra Litauens president gir håp om snarlig utlevering av Frode Berg08:07 Spanske Villa gir seg etter endt sesong08:05 Lokalbefolkningen i norske turistområder vil ha turistskatt07:52 Skulle få 150 kroner – må ut med 56 ganger så mye07:44 Thunberg tar katamaran til Spania07:41 Markus Henriksen om klubbsituasjonen: – Unner ingen noe slikt07:30 Zuccarellos Wild tapte bunnoppgjør mot Kings07:26 Færre søknader om erstatning for tap av sau og lam til rovdyr07:25 Sju drept i bilbombe i Afghanistan07:09 Nylands tøffe vei tilbake: – Sjansen kom før jeg trodde07:08 Bussbråket på Torp: Ber statsråden rydde opp06:46 USA holder tusenvis av barn innesperret på mottak06:41 Landslagets inspirerende gulrot06:37 Mann truet vektere med balltre og sparket politiet i Oslo06:35 Dette skjer i dag06:32 Tande tviler på nytt Kobayashi-show06:31 Mann i 30-årene knivstukket i Akershus06:21 Oslo vil plante 100.000 trær innen 203006:12 Granskning: Indikasjon på menneskehandel i fiskeindustrien05:48 Setteriksadvokaten tror antall Nav-saker vil øke05:44 Tesla skal bygge ny elbilfabrikk i Tyskland05:42 Dette skjedde i natt05:28 Mann drept under protester i Libanon05:26 Solvik-Olsen mener Vedum kan stanse ny strømkabel til utlandet05:07 Venstre i Trøndelag krever full pelsdyr-kompensasjon04:38 200 boliger tatt av skogbranner i Australia04:06 USA råder amerikanere til å ikke reise til Bolivia03:57 Flere kilder hevder å ikke ha blitt kontaktet av politivoldsbok-forfattere03:29 Federer har fremdeles håp om sjuende tittel i ATP-finalen03:23 Sju drept i voldelige protester i Bolivia etter valget03:21 To høyreekstremister pågrepet i Italia02:47 Utslipp gjør at NHO vil kutte kraftig i cruisetrafikken02:41 Jeanine Añez er ny president i Bolivia00:05 140 dødsulykker med vogntog gransket
Siste nytt
05:17NorgeForbund mener voldsutsatte lærere står alene05:06VerdenMedier: Våpenhvile inngått mellom Jihad og Israel04:44NorgeNav skjerper sikkerhetsrutinene for sine ansatte04:43VerdenGiuliani: – Schiffs stjernevitner kom ikke med fakta04:14NorgeTo til sykehus etter kollisjon i Lindås03:55NorgeMistenkte fortsatt på frifot etter knivstikking i Oslo03:53VerdenMann pågrepet for å starte skogbranner i Australia03:03VerdenLevninger fra tolv mennesker funnet i plastposer i Mexico02:47NorgeSexolog: – Norske barn lærer om sex fra porno02:34VerdenTo personer drept i sammenstøt i Bolivia02:24VerdenFamilie drept i israelsk luftangrep i Gaza02:03VerdenDomstol avviser Trumps skattemelding-anke01:34NorgeMann på Sunnmøre tiltalt for å ha filmet kvinner i skjul00:58VerdenTrump skal offentliggjøre utskrift av samtale med Zelenskyj23:53SportHåndball: Reinkind storspilte i mesterligaen23:28VerdenTrump: Jeg er en stor fan av Erdogan22:54VerdenTrump: Jeg er en stor fan av Erdogan22:39Politikk– Viktigst å gjøre opp, ikke å være navlebeskuende og granske oss selv22:08NorgePolitiet leter etter tre gutter etter voldshendelse i Oslo22:06VerdenNy studie advarer: Insektapokalypse truer alt liv på jorden21:48NorgeLørenskog-saken: Politiet kan sitte på DNA-profilen til gjerningsperson20:24PolitikkSenterpartiet tar igjen Ap og Høyre på ny måling20:13VerdenFacebook: Har slettet milliarder av falske kontoer20:00MotorTungt skyts mot Dale: – Flaks at ingen har blitt skadd19:28VerdenBer norske studenter reise hjem fra Hongkong19:14NorgeMann pågrepet etter funn av eksplosiver for andre gang på kort tid18:48VerdenHer har politiet 13 ukers «utdannelse»: Brutale videoer sjokkerer18:32VerdenUSAs Ukraina-ambassadør: Trumps mål var å etterforske Biden18:10Motor«Smart lyskryss» testet i Danmark: Kan spare millioner av timer i kø17:19NorgePolitiet trappet opp etterforskning i savnetsak i Trondheim etter funn av gjenstander16:17Politikk«Alle» er invitert til Putins fest – bortsett fra Erna16:15VerdenIEA: Verden må gjøre mye mer for å skifte ut olje med fornybar energi15:48NorgeJulio Kopseng dømt for voldtekt av ytterligere to kvinner15:30SportSandnes Ulf idømmes 0-3-tap etter utsettelse på grunn av banefrost15:28VerdenMinst 13 personer mistet livet i bussulykke i Slovakia15:13PengerOslos byråd innfører pensjon fra første krone14:55VerdenTolv drept i bilbombe i Afghanistan14:54VerdenTo menn stukket med kniv på trikk i Göteborg14:24PolitikkRopstad ut mot miljøbevegelsens menneskesyn: – Vrøvl14:01SportUsikkerhet rundt formsterke «Moi»13:44VerdenSvigersønn-diplomati mellom USA og Tyrkia13:34VerdenSkrivefeil oppklarte 75 år gammelt ubåtmysterium: – Jeg ble målløs13:34NorgeSykehus ilagt forelegg på 300.000 etter dødsfall13:18NorgePolitiet tar beslag i millionformuen til Manshaus13:16ReiseUD endrer reiseråd for Hongkong13:03MotorNederland senker farten for å spare miljøet: – Et elendig tiltak13:01NorgeHøsten slipper ikke taket12:38NorgeTo millioner ekstra til tiltak mot jødehat i Norge12:19NorgeMann døde etter fall inne på Oslo City12:05VerdenTo pågrepet for hærverk mot jødisk gravplass i Danmark12:05SportFire fra norske klubber i Færøyenes tropp på Ullevaal11:52PolitikkPresset Erna Solberg: – Horribelt å mene at homofili er synd11:46PengerBørsfall etter Trump-trusler om høyere toll11:40SportStoravis: Bayern med forsterket Guardiola-jakt11:39NorgeViking Sky var kun en skipslengde fra å grunnstøte10:58PolitikkTV-sendte riksrettshøringer kan bli Trumps hittil største utfordring10:57NorgeVarebilsjåfør døde etter kollisjon med buss10:43PengerSå store prisforskjeller for dagligvarer at det kan være lovbrudd10:40Verden23 drept i israelske flyangrep mot Gazastripen10:29PolitikkErna Solberg sier Trine Skei Grande midt imot: – Ikke misunnelse10:12VerdenNew Zealands parlament stemte for aktiv dødshjelp10:12NorgeLedigheten faller blant innvandrere i Norge09:02PolitikkNav-skandalen og vogntog på vinterføre er tema i spørretimen08:31VerdenSkoler stenges mens demonstrasjonene raser i Hongkong08:29NorgePolitiet advarer om krevende kjøreforhold: «Svært glatte veier»08:28ReiseKaos og ødeleggelser i Venezia08:22VerdenUnderskrift fra Litauens president gir håp om snarlig utlevering av Frode Berg08:07SportSpanske Villa gir seg etter endt sesong08:05ReiseLokalbefolkningen i norske turistområder vil ha turistskatt07:52NorgeSkulle få 150 kroner – må ut med 56 ganger så mye07:44VerdenThunberg tar katamaran til Spania07:41SportMarkus Henriksen om klubbsituasjonen: – Unner ingen noe slikt07:30SportZuccarellos Wild tapte bunnoppgjør mot Kings07:26NorgeFærre søknader om erstatning for tap av sau og lam til rovdyr07:25VerdenSju drept i bilbombe i Afghanistan07:09SportNylands tøffe vei tilbake: – Sjansen kom før jeg trodde07:08PolitikkBussbråket på Torp: Ber statsråden rydde opp06:46VerdenUSA holder tusenvis av barn innesperret på mottak06:41SportLandslagets inspirerende gulrot06:37NorgeMann truet vektere med balltre og sparket politiet i Oslo06:35NorgeDette skjer i dag06:32SportTande tviler på nytt Kobayashi-show06:31NorgeMann i 30-årene knivstukket i Akershus06:21NorgeOslo vil plante 100.000 trær innen 203006:12NorgeGranskning: Indikasjon på menneskehandel i fiskeindustrien05:48NorgeSetteriksadvokaten tror antall Nav-saker vil øke05:44VerdenTesla skal bygge ny elbilfabrikk i Tyskland05:42NorgeDette skjedde i natt05:28VerdenMann drept under protester i Libanon05:26PolitikkSolvik-Olsen mener Vedum kan stanse ny strømkabel til utlandet05:07NorgeVenstre i Trøndelag krever full pelsdyr-kompensasjon04:38Verden200 boliger tatt av skogbranner i Australia04:06VerdenUSA råder amerikanere til å ikke reise til Bolivia03:57NorgeFlere kilder hevder å ikke ha blitt kontaktet av politivoldsbok-forfattere03:29SportFederer har fremdeles håp om sjuende tittel i ATP-finalen03:23VerdenSju drept i voldelige protester i Bolivia etter valget03:21VerdenTo høyreekstremister pågrepet i Italia02:47ReiseUtslipp gjør at NHO vil kutte kraftig i cruisetrafikken02:41VerdenJeanine Añez er ny president i Bolivia00:05Motor140 dødsulykker med vogntog gransket
Populært