Verdens mest skitne industrier forurenser politikken

Olje- og gassindustrien planlegger å bruke 4,9 trillioner dollar på å lete etter og utvikle nye olje- og gassfelt de neste ti årene.
Olje- og gassindustrien planlegger å bruke 4,9 trillioner dollar på å lete etter og utvikle nye olje- og gassfelt de neste ti årene. Foto: Nick Oxford / Reuters/NTB Scanpix

Lobbyen for fossile brennstoff er truet av offentlig bekymring for klimakrisen. Derfor kjøper den innflytelse for å oppnå de resultatene den ønsker.

Stemmer: George Monbiot
Spaltist i The Guardian

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

At kollapsen av økosystemer og naturressurser vi er avhengig av sammenfaller med en periode hvor offentlige bjørnetjenester regjerer, er vår tids tragedie.

Akkurat når vi trenger å heve oss over egeninteresser og kortsiktighet, representerer myndigheter verden over de slemmeste og mest skitne av spesielle interesser. I Storbritannia, USA, Brasil, Australia og mange andre nasjoner, er det forurensende styresmakter som regjerer.

Jordklodens systemer ødelegges i forbløffende hastighet. Skogbranner herjer i Sibir og Alaska. Mange steder har brannene trengt seg dypt ned i torven, og ført til enorme utslipp av karbondioksid og metan, noe som forsterker den globale oppvarmingen. I løpet av juli måned alene skal arktiske skogbranner ha sluppet ut like mye karbondioksid i atmosfæren som Østerrike gjør i løpet av et år. Vi ser allerede en ond sirkel av tilbakevirkende effekter, hvor konsekvenser av klimaendringer fører til økte klimaendringer.

Et satelittbilde fra 31. juli viser skogbrann i Sibir. Foto: AP/NTB Scanpix
Et satelittbilde fra 31. juli viser skogbrann i Sibir. Foto: AP/NTB Scanpix

En stri strøm av smeltevann renner ut i havet fra Grønlandsisen på grunn av en hetebølge som fører til temperaturer 15 grader over normalen. Klimamodeller har anslått at daglig is-tap på denne skalaen først vil forekomme i 2070. Nå skjer det 50 år før tiden. Hastigheten permafrosten i arktiske Canada tiner på overstiger nå forskerens anslåtte nivå for 2090, ifølge en studie publisert i tidsskriftet Geophysical Research Letters.

Klimamodeller har anslått at daglig is-tap på denne skalaen først vil forekomme i 2070. Nå skjer det 50 år før tiden.

Mens rekord-temperaturer i Europa sist måned forårsaket ubehag og problemer, er de i Sørvest-Asia nå i ferd med å nå punktet hvor menneskekroppen når sitt termiske tålepunkt. Større deler av verden vil bli avhengige av aircondition. Ikke bare for komfort, men for å overleve. Det er en annen tilbakevirkende effekt av klimaendringer, da aircondition krever massivt energibruk. De som ikke har råd til skaffe seg det, må enten flytte eller dø. Klimaendringer driver allerede flere mennesker på flukt enn både fattigdom og konflikt, samtidig som de fører til mer fattigdom og konflikt.

Stemmer: Den norske klimafornektelsen

Sørvest-Asia er rammet av en hetebølge. Denne kvinnen i Tokyo kjøler seg ned med en håndvifte. Foto: Charly Triballeau / AFP/NTB Scanpix
Sørvest-Asia er rammet av en hetebølge. Denne kvinnen i Tokyo kjøler seg ned med en håndvifte. Foto: Charly Triballeau / AFP/NTB Scanpix

En fersk studie publisert i tidsskriftet Nature viser at vi har lite håp om å forhindre lavere global oppvarming enn 1,5 grad med mindre vi avvikler eksisterende infrastruktur for fossilt brennstoff. Selv hvis vi ikke etablerer noen nye gass- eller kullkraftverk, eller ikke bygger noen nye veier eller flyplasser, vil klimagassutslipp fra eksisterende infrastruktur sannsynligvis dytte oss over grensen. Kun ved å avvikle noe av denne infrastrukturen før tiden kan vi skaffe oss en 50 prosent sjanse for å begrense temperaturøkningen i tråd med Paris-avtalen. Likevel, istedenfor å avvikle jordklodens drapsmaskiner, gjør nesten alle regjeringer og industrier det motsatte.

Istedenfor å avvikle jordklodens drapsmaskiner, gjør nesten alle regjeringer og industrier det motsatte.

Olje- og gassindustrien har intensjoner om å bruke 4,9 trillioner dollar på å utforske og utvikle nye reserver over de neste ti årene. Reserver vi ikke har råd til brenne. Ifølge det internasjonale pengefondet IMF bruker verdens myndigheter fem trillioner dollar på å subsidiere fossilt brensel hvert eneste år - mye mer enn de bruker på å adressere vår eksistensielle krise. USA bruker ti ganger så mye penger på disse spinnville subsidiene som de bruker på sitt føderale utdanningsbudsjett. I fjor brukte verden mer fossilt brennstoff enn noen gang tidligere.

En analyse av Barry Saxifrage i Canadas National Observer viser at halvparten av alt fossilt brennstoff noen ganger brukt av mennesker har blitt brukt siden 1990. Antallet fornybare og atomdrevne kraftverk har også økt i perioden, men gapet mellom produksjonen av fossilt brennstoff og lav-karbon energi har ikke blitt mindre. Det har blitt større. Det som teller i forsøket på å hindre økt global oppvarming er ikke alle de gode tingene vi starter å gjøre, men de dårlige tingene vi slutter med. Å legge ned fossil infrastruktur krever myndighetenes innblanding.

Bildet er tatt 1. august og viser smeltevann renne ned i fjorden nær Kangerlussaq vest på Grønland. Foto: Caspar Haarløv / AP/NTB Scanpix
Bildet er tatt 1. august og viser smeltevann renne ned i fjorden nær Kangerlussaq vest på Grønland. Foto: Caspar Haarløv / AP/NTB Scanpix

I mange nasjoner jobber imidlertid ikke myndighetene for å beskytte menneskeheten fra den eksistensielle trusselen fra fossilt brennstoff. I stedet jobber de for å beskytte olje-, kull- og gassindustrien fra den eksistensielle trusselen fra offentlige protester. 18 stater i USA har lagt fram forslag som kriminaliserer protester mot olje i rørledninger, i et forsøk på å knuse demokratisk uenighet på vegne av oljeindustrien. I juni foreslo Donald Trumps administrasjon et føderalt lovverk som åpner for å fengsle mennesker i opp til 20 år for å hindre konstruksjon av rørledninger til olje.

18 stater i USA har lagt fram forslag som kriminaliserer protester mot olje i rørledninger, i et forsøk på å knuse demokratisk uenighet på vegne av oljeindustrien.

Organisasjonen Global Witness rapporterer at i flere nasjoner, med Filippinene i spissen, har myndighetene egget til drap på miljødemonstranter. Prosessen begynner med retorikk som demoniserer sivile protester som ekstremisme og terrorisme. Deretter innfører de lovverk som kriminaliserer forsøk på å beskytte vår levende planet. En lignende demonisering har begynt i Storbritannia med offentliggjøringen av en rapport fra Policy Exchange, finansiert med hemmelige midler. Rapporten svartmaler Extinction Rebellion, en politisk bevegelse som bruker sivil ulydighet og ikke-voldelig motstand for å protestere mot blant annet klimaendringer. Som alle lignende rapporter fikk den enorm dekning på flere plattformer hos BBC. Mediehuset stilte ikke spørsmål ved hvem som finansierte rapporten.

Lobby-grupper med hemmelig finansiering, slik som TaxPayers Alliance, the Adam Smith Institute og the Institute of Economic Affairs, har forsynt Boris Johnsons regjering med flere viktige rådgivere. Johnson har også utnevnt Andrea Leadsom som leder for departementet med ansvar for klimapolitikk. Leadsom er en entusiastisk tilhenger av oljeutvinningsformen fracking. Videre har han utnevnt Grant Shapps som samferdselsminister. Inntil forrige måned var han styreformann i British Infrastructure Group, som promoterer utvidelse av veier og flyplasser. Forrige uke publiserte The Guardian dokumenter som antyder at firmaet til Johnsons rådgiver Lynton Crosby har produsert umerket Facebook-reklame på vegne av kullindustrien.

Politikken er dominert av de mest skitne industriene.

Fordi de mest skitne industriene får minst støtte i offentligheten, har de det største incentivet til å bruke penger på politikk for å oppnå resultatene de ønsker og vi ikke ønsker. De finansierer politiske partier, lobby-grupper og tenketanker, falske grasrot-organisasjoner og umerket reklame på sosiale medier. Som et resultatet er politikken dominert av de mest skitne industriene.

Vi blir fortalt at vi må frykte «ekstremistene» som protesterer mot jordas ødeleggelse og utfordrer skitten industri og de skitne myndighetene den kjøper. Men ekstremistene vi bør frykte er de som sitter i posisjon.

Oversatt og tilrettelagt av Elisabeth Bergskaug /ABC Nyheter.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
08:34 Mange veier og fergeforbindelser stengt på Vestlandet08:33 Signalfeil gir innstillinger for tog mellom Oslo og Eidsvoll08:10 Vokalist Ric Ocasek i The Cars er død08:07 Flere fjelloverganger fremdeles stengt07:24 Zlatan satte klubbrekord i storseier mot Sporting Kansas06:57 SOHR: Åtte drept av bilbombe i Syria06:51 Trump sier USA er klare til å svare på angrepet mot Saudi-Arabia06:41 Norsk studie: Populære barn mindre utsatt for infeksjoner06:40 Rosenborg med klart mål i europaligaen: – Vi skal gå videre06:38 Meningsmåling: Plastavfall bekymrer folk flest mest06:36 Oljeprisen til værs etter angrepet mot Saudi-Arabias produksjon06:01 Økt ventetid hos Nav, tross tiltak for det motsatte06:00 Dette skjer i dag06:00 Sjeføkonom tror norske renteøkninger kan være over05:55 Legemiddelselskap ber om konkursbeskyttelse05:35 Dette skjedde i natt05:33 Demokrater vil stille høyesterettsdommer Brett Kavanaugh for riksrett05:30 Mohyeldeen Mohammads anke i Raja-trusselsaken opp for Høyesterett05:03 Uværet i Olden avtar, veier åpner igjen04:34 Opposisjonen i Venezuela sier forhandlingene er over04:27 Historisk maktskifte i Modum etter valget03:27 Analyse: Flytende havvind gull verdt for Norge, men satsing kreves02:37 Flere omkomne i flyulykke i Colombia02:29 Knallsterk PGA-avslutning av Hovland02:16 Helikoptersøk etter savnet jeger i Namdal00:42 Valdresflye stengt på grunn av uværet00:20 Trump tilbyr å bruke USAs oljereserver23:37 Latvier døde i båtulykke i Averøy23:35 Én død i skyting utenfor København22:33 Uværet fører til evakuering: - Folk kan bli innesperret22:04 Pellegrino og Kristiansund straffet formsvake Brann21:45 USA og Tyrkia med felles patruljer i ny buffersone i Syria21:43 Israel godkjenner ny bosetning to dager før valget20:51 Frp-nestleder Søviknes ferdig som ordfører20:23 Viking med sterk hjemmeseier over Odd20:22 Mjøndalen nærmere nedrykk tross poeng i Haugesund20:22 Stabæk kapret sterkt poeng mot Bodø/Glimt20:20 Molde utnyttet Glimt-poengtap og økte tabelledelsen20:19 Moses Mawa frelste Godset med viktig seier over bunnrival Ranheim19:48 Golfesset Suzann Pettersen legger opp19:34 Mann i 20-årene omkom etter trafikkulykke i Nannestad19:32 Assad kunngjør amnesti19:31 Trump fortsatt åpen for å møte Irans president18:40 Siv Jensen ber Grande rydde opp i Venstre18:21 Populær politiker kastet ut av bompengepartiet17:32 Sverige ruster kraftig opp: – Jorden skjelver under våre føtter17:30 Boris Johnson spår at Storbritannia vil løsrive seg som «Hulken»16:12 Person skadd i båtulykke i Averøy16:03 Ingen kilometergodtgjørelse for elsparkesykkel14:50 – Vi pleide å leke gjemsel her i skogen14:07 Mann i 70-årene bundet i hjemmet av to eller flere gjerningsmenn13:31 Gutt (2) kritisk skadd etter fall i elv i Steinkjer13:09 Kenyaner satte ny verdensrekord i halvmaraton12:58 Oljeprisen kan stige etter angrep i Saudi-Arabia12:34 Mange rammet av strømbrudd i Agder12:22 Gulltoalett stjålet fra Churchills fødested11:22 AUF-hateren har spredd avføring og dødstrusler i 30 år – nå er han dømt11:03 – Det er et økende måkehat i Norge10:50 Forskere med en visjon om én vaksine for alt – livet ut10:18 Litauer for retten for bildrap i Sandefjord10:09 Brannvesenet har kontroll på brann i enebolig i Soknedal09:30 Uvær i Sør-Norge – flere veier og fjelloverganger er stengt09:27 Ingvild Flugstad Østberg: – Jeg ventet på smellen07:51 Svart hull i midten av Melkeveien har stor appetitt07:32 Brann i bygård i Oslo slukket06:54 Australske byer risikerer å gå tomme for vann06:45 Stjernedryss for Ødegaard: Toppkarakter over alt06:17 Lærer tiltalt for seksuell omgang med elev06:08 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:06 Bahamas slapp unna med kraftig regn da nytt uvær truet05:05 Ingen alvorlige hendelser på Vestlandet tross uvær04:13 Over halvparten av kvinnelige bartendere utsatt for trakassering04:04 Sanders avlyser valgkampmøter for å skåne stemmen03:25 Carl I. Hagen mener Frp bør stille ultimatum til regjeringen02:50 Jevn Hovland klatret på plasseringen02:29 Sterke tall for turistnæringen på Vestlandet01:44 Halve Saudi-Arabias oljeproduksjon rammet av droneangrep01:41 Elevrekord ved folkehøgskolene00:39 Mann pågrepet for ildspåsettelse og biltyveri i Hedmark23:05 Uværshelg i Sør-Norge: Varsler flom, jordskred, kraftig regn, vind og snø22:34 Folk på Vestlandet bes holde seg innendørs22:23 Legendarisk Porsche opp i flammer ved Tusenfryd21:28 Britisk politi på jakt etter stjålet gulltoalett21:24 Hundebutikkeier: – Hvis det fortsetter sånn her, må jeg ta nye grep for å overleve21:05 Ung mann knivstukket i Sandnes, to pågrepet20:42 Ødegaard matchvinner da Real Sociedad slo serielederen20:21 Frp reagerer på Raja-karakteristikk: – Det er spinnvilt20:20 To personer pågrepet i Oslo for vold mot bussjåfør20:16 Johnsen frelste Rosenborg med to perlescoringer19:41 Flytende russisk atomkraftverk på plass i Sibir19:22 MDG vil ha samtaler med Venstre i Oslo18:55 – Saudi-Arabias oljeproduksjon kan være halvert18:36 Fire til arresten etter supporterbråk i Trondheim18:08 Etterlengtet opptur for Solskjær: United slet seg til 1-0-seier over Leicester17:51 Angrende Cameron bekymret for hva som vil skje videre med Storbritannia17:24 Høyre-statsråd om klimamål han selv har styrket: – Aldri vært fan16:10 Trump: Hamza bin Laden er død15:57 Bonde tok seg ut på jordet – møtt av skrekksyn15:56 Vålerenga spilte seg inn i gullkampen da Sandviken misbrukte sjansen til å legge press på LSK
Siste nytt
08:34ReisenyheterMange veier og fergeforbindelser stengt på Vestlandet08:33ReisenyheterSignalfeil gir innstillinger for tog mellom Oslo og Eidsvoll08:10KulturVokalist Ric Ocasek i The Cars er død08:07NorgeFlere fjelloverganger fremdeles stengt07:24SportZlatan satte klubbrekord i storseier mot Sporting Kansas06:57VerdenSOHR: Åtte drept av bilbombe i Syria06:51PolitikkTrump sier USA er klare til å svare på angrepet mot Saudi-Arabia06:41NorgeNorsk studie: Populære barn mindre utsatt for infeksjoner06:40SportRosenborg med klart mål i europaligaen: – Vi skal gå videre06:38NorgeMeningsmåling: Plastavfall bekymrer folk flest mest06:36VerdenOljeprisen til værs etter angrepet mot Saudi-Arabias produksjon06:01NorgeØkt ventetid hos Nav, tross tiltak for det motsatte06:00NorgeDette skjer i dag06:00NorgeSjeføkonom tror norske renteøkninger kan være over05:55VerdenLegemiddelselskap ber om konkursbeskyttelse05:35NorgeDette skjedde i natt05:33VerdenDemokrater vil stille høyesterettsdommer Brett Kavanaugh for riksrett05:30NorgeMohyeldeen Mohammads anke i Raja-trusselsaken opp for Høyesterett05:03NorgeUværet i Olden avtar, veier åpner igjen04:34VerdenOpposisjonen i Venezuela sier forhandlingene er over04:27NorgeHistorisk maktskifte i Modum etter valget03:27NorgeAnalyse: Flytende havvind gull verdt for Norge, men satsing kreves02:37VerdenFlere omkomne i flyulykke i Colombia02:29SportKnallsterk PGA-avslutning av Hovland02:16NorgeHelikoptersøk etter savnet jeger i Namdal00:42NorgeValdresflye stengt på grunn av uværet00:20VerdenTrump tilbyr å bruke USAs oljereserver23:37NorgeLatvier døde i båtulykke i Averøy23:35VerdenÉn død i skyting utenfor København22:33NorgeUværet fører til evakuering: - Folk kan bli innesperret22:04SportPellegrino og Kristiansund straffet formsvake Brann21:45VerdenUSA og Tyrkia med felles patruljer i ny buffersone i Syria21:43VerdenIsrael godkjenner ny bosetning to dager før valget20:51PolitikkFrp-nestleder Søviknes ferdig som ordfører20:23SportViking med sterk hjemmeseier over Odd20:22SportMjøndalen nærmere nedrykk tross poeng i Haugesund20:22SportStabæk kapret sterkt poeng mot Bodø/Glimt20:20SportMolde utnyttet Glimt-poengtap og økte tabelledelsen20:19SportMoses Mawa frelste Godset med viktig seier over bunnrival Ranheim19:48SportGolfesset Suzann Pettersen legger opp19:34NorgeMann i 20-årene omkom etter trafikkulykke i Nannestad19:32VerdenAssad kunngjør amnesti19:31VerdenTrump fortsatt åpen for å møte Irans president18:40PolitikkSiv Jensen ber Grande rydde opp i Venstre18:21PolitikkPopulær politiker kastet ut av bompengepartiet17:32VerdenSverige ruster kraftig opp: – Jorden skjelver under våre føtter17:30PolitikkBoris Johnson spår at Storbritannia vil løsrive seg som «Hulken»16:12NorgePerson skadd i båtulykke i Averøy16:03NorgeIngen kilometergodtgjørelse for elsparkesykkel14:50Verden– Vi pleide å leke gjemsel her i skogen14:07NorgeMann i 70-årene bundet i hjemmet av to eller flere gjerningsmenn13:31NorgeGutt (2) kritisk skadd etter fall i elv i Steinkjer13:09SportKenyaner satte ny verdensrekord i halvmaraton12:58VerdenOljeprisen kan stige etter angrep i Saudi-Arabia12:34NorgeMange rammet av strømbrudd i Agder12:22VerdenGulltoalett stjålet fra Churchills fødested11:22NorgeAUF-hateren har spredd avføring og dødstrusler i 30 år – nå er han dømt11:03Norge– Det er et økende måkehat i Norge10:50Helse og livsstilForskere med en visjon om én vaksine for alt – livet ut10:18NorgeLitauer for retten for bildrap i Sandefjord10:09NorgeBrannvesenet har kontroll på brann i enebolig i Soknedal09:30NorgeUvær i Sør-Norge – flere veier og fjelloverganger er stengt09:27SportIngvild Flugstad Østberg: – Jeg ventet på smellen07:51VerdenSvart hull i midten av Melkeveien har stor appetitt07:32NorgeBrann i bygård i Oslo slukket06:54VerdenAustralske byer risikerer å gå tomme for vann06:45SportStjernedryss for Ødegaard: Toppkarakter over alt06:17NorgeLærer tiltalt for seksuell omgang med elev06:08NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:06VerdenBahamas slapp unna med kraftig regn da nytt uvær truet05:05NorgeIngen alvorlige hendelser på Vestlandet tross uvær04:13NorgeOver halvparten av kvinnelige bartendere utsatt for trakassering04:04VerdenSanders avlyser valgkampmøter for å skåne stemmen03:25PolitikkCarl I. Hagen mener Frp bør stille ultimatum til regjeringen02:50SportJevn Hovland klatret på plasseringen02:29NorgeSterke tall for turistnæringen på Vestlandet01:44VerdenHalve Saudi-Arabias oljeproduksjon rammet av droneangrep01:41NorgeElevrekord ved folkehøgskolene00:39NorgeMann pågrepet for ildspåsettelse og biltyveri i Hedmark23:05NorgeUværshelg i Sør-Norge: Varsler flom, jordskred, kraftig regn, vind og snø22:34NorgeFolk på Vestlandet bes holde seg innendørs22:23NorgeLegendarisk Porsche opp i flammer ved Tusenfryd21:28VerdenBritisk politi på jakt etter stjålet gulltoalett21:24NorgeHundebutikkeier: – Hvis det fortsetter sånn her, må jeg ta nye grep for å overleve21:05NorgeUng mann knivstukket i Sandnes, to pågrepet20:42SportØdegaard matchvinner da Real Sociedad slo serielederen20:21PolitikkFrp reagerer på Raja-karakteristikk: – Det er spinnvilt20:20NorgeTo personer pågrepet i Oslo for vold mot bussjåfør20:16SportJohnsen frelste Rosenborg med to perlescoringer19:41VerdenFlytende russisk atomkraftverk på plass i Sibir19:22PolitikkMDG vil ha samtaler med Venstre i Oslo18:55Verden– Saudi-Arabias oljeproduksjon kan være halvert18:36SportFire til arresten etter supporterbråk i Trondheim18:08SportEtterlengtet opptur for Solskjær: United slet seg til 1-0-seier over Leicester17:51PolitikkAngrende Cameron bekymret for hva som vil skje videre med Storbritannia17:24PolitikkHøyre-statsråd om klimamål han selv har styrket: – Aldri vært fan16:10VerdenTrump: Hamza bin Laden er død15:57VerdenBonde tok seg ut på jordet – møtt av skrekksyn15:56SportVålerenga spilte seg inn i gullkampen da Sandviken misbrukte sjansen til å legge press på LSK
Populært