Indonesia stenger nettet for å stanse rykteflom

Et lokalt marked brenner i Fakfak i Papua-provinsen onsdag. Foto: Beawiharta / AP / NTB scanpix
Et lokalt marked brenner i Fakfak i Papua-provinsen onsdag. Foto: Beawiharta / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Indonesia har blokkert nettilgangen i provinsen Papua for å hindre at mengder med rasistiske og krenkende innlegg skal føre til flere voldelige opptøyer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De siste dagene har sosiale medier i Indonesia vært fulle av vitser og rasistiske innlegg rettet mot den svarte befolkningen i Papua. Indonesiske myndigheter har tidligere i uken sørget for å forsinke nettilgangen i provinsen, men fra onsdag kveld har nettet vært helt stengt.

Opptøyer og demonstrasjoner har denne uken lammet flere byer i det som er Indonesias største provins. Bygninger er påtent, og det har vært gatekamper mellom politiet og demonstranter.

Protestene brøt ut etter at over 40 studenter fra Papua ble pågrepet i Indonesias nest største by Surabaya i Øst-Java forrige lørdag. Flere videosnutter som viser at indonesiske politifolk og soldater kaller studenter fra Papua for «aper» og «hunder», har siden sirkulert på nettet.

For å dempe uroen har regjeringen i Jakarta sendt 1.200 ekstra politifolk og soldater til provinsen, og torsdag var situasjonen relativt rolig. Om lag 45 demonstranter er pågrepet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Torsdag marsjerte nesten 100 studenter fra Papua til forsvarshovedkvarteret i Jakarta med plakater der det sto «Vi er ikke aper» og med krav om uavhengighet for provinsen.

Papua er en tidligere nederlandsk koloni vest på Ny-Guinea, der befolkningen skiller seg fra indonesiere flest både når det gjelder etnisitet og kultur. Indonesia tok kontroll over området på midten av 1960-tallet.

Misnøyen med indonesiske myndigheter har i flere tiår ført til et ulmende opprør i provinsen.