Donald Trump avlyser besøk til Danmark

Dette sa Trump om et potensielt Grønland-kjøp kun dager i forveien. Se video.
Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs president Donald Trump avlyser sitt planlagte statsbesøk til Danmark. USAs tidligere ambassadør til landet kaller presidenten «et barn».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Danmark er et veldig spesielt land med et utrolig folk, men basert på statsminister Mette Frederiksens kommentarer om at hun ikke er interessert i å diskutere kjøp av Grønland, vil jeg utsette møtet som var planlagt om to uker til en annen gang, skriver presidenten på Twitter.

Han skriver videre at statsministeren har spart både USA og Danmark for utgifter og jobb ved å være så direkte.

– Jeg takker henne for det, og jeg ser fram til å planlegge et nytt møte en gang i fremtiden, skriver han.

Bakgrunn: Vantro i Danmark etter rykter om at Trump vil kjøpe Grønland

– Bortskjemt unge

Trump skulle etter planen besøke Danmark 2. og 3. september etter et besøk til Polen. Han var invitert av dronning Margrethe.

Kommunikasjonssjef Lene Balleby i det danske kongehuset sier til Danmarks Radio at avlysningen kommer som en overraskelse, men at de ikke har noen videre kommentar.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dansk politi opplyser til nyhetsbyrået Ritzau at de har brukt mye ressurser på å forberede statsbesøket fra USA.

– Det har vært jobbet på spreng hos politiets etterretningstjeneste (PET), København-politiet og Rikspoltiiet i forbindelse med dette besøket, sier Claus Oxfeldt, som er leder for Politiforbundet.

Trump får kritikk fra flere hold etter avlysningen. Rufus Gifford, som er tidligere ambassadør for USA i Danmark, ber Grønland og Danmark om unnskyldning.

– Han ba dronningen om en invitasjon til et statsbesøk. Hun inviterte ham. Han takket ja. På slottet har de ventet på han i flere uker. Danmark og Grønland avfeier hans fåfengte prosjekt. Han fornærmer hele landet. Han er et barn, tvitrer Gifford.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Eiendomskjøp

Presidenten bekreftet forrige uke at ideen om å kjøpe Grønland har blitt diskutert i Det hvite hus. Årsaken er øyas strategiske betydning og fordi Grønland etter hans mening er en økonomisk byrde for Danmark.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Trump, som skapte sin formue i New Yorks eiendomsmarked og eier eller leier ut eiendommer over hele verden, beskrev en eventuell overtakelse av Grønland som et eiendomskjøp.

Både Danmarks statsminister Mette Frederiksen og Grønlands landsstyreformann Kim Kielsen har imidlertid avvist Trumps forslag tvert. Frederiksen har kalt det absurd at Trump vurderer å prøve å kjøpe verdens største øy.

– Grønland er ikke til salgs. Grønland er ikke dansk. Grønland er grønlandsk. Jeg håper at dette ikke er noe som er alvorlig ment, sier Frederiksen til den grønlandske avisa Sermitslaq..

Les også: Trump om Grønland-kjøp: – En stor eiendomshandel

Danske politikere fornærmet

Danske politikere mener Trump har fornærmet dronningen. Nestleder og utenrikspolitisk talsmann Søren Espersen i Dansk Folkeparti ser ikke noen grunn til at Trump finner en ny dato for besøket. Han mener avlysningen er en stor fornærmelse mot dronningen og hoffet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette har vært planlagt meget raskt, og så kommer denne barnslige reaksjonen fra Trump. Kan han ikke få det som han vil, så lar han det være. Det er som en bortskjemt unge, sier Espersen.

De konservatives talsperson på Folketinget for Grønland og tidligere næringsminister, Rasmus Jarlov, undrer seg over presidentens avlysning.

– Som dansk (og konservativ) er dette veldig vanskelig å forstå. Uten noen grunn antar Trump at (en autonom) del av landet vårt er til salgs. Og så avlyser han fornærmende et besøk som alle var med å forberede, skriver han på Twitter og fortsetter:

– Er deler av USA til salgs? Alaska? Vis mer respekt, takk.

Les også: Grønland til Trump: – Vi er ikke til salgs