Open Arms har lagt til kai på Lampedusa

En migrant vinker fornøyd idet han går av Open Arms på Lampedusa sent tirsdag kveld. Foto: AP / NTB scanpix
En migrant vinker fornøyd idet han går av Open Arms på Lampedusa sent tirsdag kveld. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Redningsskipet Open Arms med drøyt 80 migranter om bord har lagt til kai på Lampedusa etter ordre fra italiensk påtalemyndighet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skipet ble ønsket velkommen av aktivister på Lampedusa da det ankom havnen på øya, melder det italienske nyhetsbyrået ANSA. TV-bilder fra lokale medier viser skipet legge til kai sent tirsdag kveld.

Open Arms, som har drøyt 80 mennesker om bord, i tillegg til mannskapet på 17, la til kai få timer etter ordren fra den italienske påtalemyndighetens kontor i Agrigento på Sicilia etter at kontorets påtaleansvarlig Luigi Patronaggio hadde vært på befaring om bord på skipet.

Hoppet i sjøen

– Etter 19 dager legger vi til kai Lampedusa i dag. Båten blir midlertidig oppbrakt, men det er en kostnad Open Arms tar for å sikre at folk om bord blir tatt vare på, skriver Oscar Camps på Twitter , grunnleggeren av Proactiva Open Arms, som eier fartøyet.

Open Arms har vært ankret utenfor Lampedusa siden 15. august fordi det ikke har fått legge til land. Tirsdag hoppet 15 av personene om bord på skipet i sjøen i et forsøk på å svømme til land på øya.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fartøyet sendte ut en melding om at situasjonen var ute av kontroll og fikk bistand fra kystvakten, som brakte dem i land.

Norge har sagt nei

Skipet plukket for 19 dager siden 147 mennesker opp fra havet utenfor kysten av Libya. Lørdag gikk Italia med på å hente 27 enslige mindreårige i land, og flere andre ble evakuert til Italia av helsemessige årsaker.

Seks europeiske land – Frankrike, Tyskland, Romania, Portugal, Spania og Luxembourg – har tilbudt seg å ta imot migrantene. Norge har sagt nei.