USA godkjenner salg av jagerfly til Taiwan

Taiwans F16-fly avbildet i 2014. Taiwan får nå 16 nye jagerfly, kjøpt fra USA til 8 milliarder dollar. De nye jagerflyene er ventet å kunne brukes til minst 2070, ifølge produsenten.
Taiwans F16-fly avbildet i 2014. Taiwan får nå 16 nye jagerfly, kjøpt fra USA til 8 milliarder dollar. De nye jagerflyene er ventet å kunne brukes til minst 2070, ifølge produsenten. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det amerikanske utenriksdepartementet har godkjent salg av 66 F-16-fly til Taiwan. Salget er på 8 milliarder dollar.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utenriksdepartementet, som var siste instans til å godkjenne salget, sier i en uttalelse at president Donald Trump ga grønt lys etter at Kongressen ble informert forrige uke.

Utenriksminister Mike Pompeo sier i uttalelsen at salget av jagerflyene «er i samsvar med ordningene, det historiske forholdet mellom USA og Kina». Han sier de også er i «samsvar med tidligere amerikansk politikk» og at de «følger forpliktelsene de har gitt alle parter».

Salg av jagerfly til Taiwan er svært kontroversielt. Kina er sterkt imot at andre land selger alle former for våpen til Taiwan, og motstanden er ekstra sterk når det gjelder salg av avanserte jagerfly.

Mandag sier talsperson Geng Shuang i Kinas utenriksdepartement at USAs våpensalg til Taiwan er et alvorlig brudd på avtaler mellom Washington og Beijing og «utgjør alvorlig innblanding i Kinas interne anliggender».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han ba også USA om å avbryte de godkjente jagerflysalgene, slutte å selge våpen til Taiwan og avstå fra å ha militær kontakt med Taiwan.

– Hvis ikke er USA nødt til å ta alle konsekvensene, sa Geng Shuang.

Taiwan er ikke anerkjent internasjonalt som et eget land, selv om øya har fungert som et selvstyrt område siden splittelsen under borgerkrigen i 1949.