Målesensorer slått av etter eksplosjon på marinebase i Russland

Sensorer som måler radioaktiv stråling ble slått av dager etter eksplosjonen ved militæranlegget utenfor Askhangelsk i Russland. Fem personer i atomenergibyrået Rosatom i Russland døde i ulykken, mens tre ble skadd. Foto: Russian State Atomic Energy Corporation ROSATOM / AP/ NTB scanpix.
Sensorer som måler radioaktiv stråling ble slått av dager etter eksplosjonen ved militæranlegget utenfor Askhangelsk i Russland. Fem personer i atomenergibyrået Rosatom i Russland døde i ulykken, mens tre ble skadd. Foto: Russian State Atomic Energy Corporation ROSATOM / AP/ NTB scanpix. Foto: AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sensorer som måler radioaktiv stråling, ble slått av i dagene etter eksplosjonen ved militæranlegget utenfor Askhangelsk i Russland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

To av sensorene ble skrudd av to dager etter eksplosjonen, før ytterligere to til ble slått av fem dager senere. Det har bidratt til spekulasjoner om Russland har tuklet med dem, skriver Reuters.

Organisasjonen for prøvestansavtalen (CTBTO) har et overvåkingssystem som inkluderer atmosfæriske sensorer som plukker opp såkalte radionuklidpartikler. Selv om nettverket er globalt, drives stasjonene av landene der de er lokalisert.

– Dette er en merkelig tilfeldighet, sier administrerende direktør Daryl Kimball i Arms Control Association, en Washington-basert tenketank.

Les også: Radioaktiv luft påvist i Finnmark

Ulykken skjedde 8. august på en militærbase ikke langt unna Arkhangelsk. Eksplosjonen gikk av under testingen av en ny type rakettmotor som inneholder radioaktive stoffer. Fem personer fra atomenergibyrået Rosatom i Russland døde i ulykken, mens tre ble skadd.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russland har bekreftet at den radioaktive strålingen var opptil 16 ganger høyere enn normalt etter eksplosjonen på marinebasen, som ligger 70 mil fra grensen til Norge.

Les også: Russland bekrefter radioaktivitet på militærbase nær norskegrensen

Russiske tjenestemenn hevder at sensorene som måler radioaktiv stråling, ble slått av fordi de hadde kommunikasjons- og nettverksproblemer, opplyser en talsperson i CTBTO.

Det russiske forsvarsdepartementet, som driver to av stasjonene, har imidlertid ikke svart på anmodningen om en kommentar.

Bakgrunn: Russiske forskere omkom mens de utviklet nytt våpen