Flere kaster seg i havet fra Open Arms

En dramatisk redningsaksjon pågår i Middelhavet. Mannskapet på skipet sier situasjonen er ute av kontroll. Se video.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stadig flere hopper i sjøen fra Open Arms og forsøker å svømme til land på den italienske øya Lampedusa. Spania sender nå et marinefartøy.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mannskapet om bord på det spanske redningsfartøyet sier at situasjonen er ute av kontroll, og både de og den italienske kystvakten forsøker å redde dem som befinner seg i vannet.

Flere kastet seg også i sjøen søndag, men ble returnert til Open Arms. I morgentimene tirsdag forsøkte en mann å svømme til land, men ble plukket opp av den italienske kystvakten. Han nektet å bli returnert til Open Arms og ble satt i land på Lampedusa.

Noen timer senere kastet ytterligere ni mennesker seg i havet, og fem andre fulgte kort tid etter. Det er uklart hva som vil skje med dem. Ifølge det italienske nyhetsbyrået ANSA er det røff sjø i området, og svømmeturen til land er derfor livsfarlig.

– Ute av kontroll

– Situasjonen er ute av kontroll, tvitrer organisasjonen Proactiva Open Arms, som drifter redningsfartøyet.

Ni andre om bord ble evakuert til land av helsemessige årsaker og det er nå 88 mennesker igjen om bord, i tillegg til mannskapet på 17, opplyser organisasjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Open Arms reddet for 19 dager siden 147 mennesker i havsnød utenfor kysten av Libya.

Lørdag gikk Italia med på å hente 27 enslige mindreårige i land, og flere andre er evakuert av helsemessige årsaker. Hva som skjer med de øvrige er fortsatt uklart.

Spansk bistand

Tirsdag opplyste den spanske regjeringen at de sender et marinefartøy til Lampedusa, for å eskortere Open Arms til en spansk havn. Skipet vil først være framme ved Lampedusa om tre døgn.

Den nærmeste spanske havnen ligger på Mallorca, rundt 1.000 kilometer unna, og det er uklart hvordan Proactiva Open Arms stiller seg til tilbudet. Organisasjonen har tidligere fastholdt at situasjonen om bord ikke tillater en så lang seilas.

Den spanske organisasjonen har selv foreslått at alle om bord får slippe i land på Lampedusa, for deretter å bli fløyet til Spania. Dette sier Italias innenriksminister Matteo Salvini nei til.

– Spansk organisasjon, spansk skip, spansk havn: Det er slik det må være, het det i en kunngjøring fra Salvini tirsdag.